StoryEditorOCM
ŽupanijaBOŽIĆNA PRIČA S MILJEVACA

U sedmeročlanoj obitelji Dobre i Željka Lovrića dobročinstvom dočekali dolazak Spasitelja

Piše Joško Čelar
26. prosinca 2017. - 10:29
Privatni album


Ovi zadnjih adventskih predbožićnih dana i dana, u mjestima naše Zagore nećete vidjeti tragova spektakala nazvanih „adventura“ ili slično, ma što god to značilo.

Umjesto toga, u tim sredinama obitelji dočekuju rođenje Spasitelja u blagosti mira, molitvama i pomaganju potrebitima, što i jest temeljni smisao božićnoga slavlja. Ponajviše svojom djelatnošću kroz lokalni župski Caritas koji postoji 17 godine i koga vodi fra Ante Vuković.

O tome smo se osvjedočili hodeći u posjetu obitelji Željka i Dobre Lovrić u Širitovcima na Miljevcima u njihovoj obiteljskoj kući s petoro(!) njihove djece.

Vodio nas je fra Stojan Damjanović fratar s Visovca, do meštar visovačkih novaka i afrički misionar, koji sudjeluje i u blagoslovu kuća toga kraja, što pripada župi Imena Isusova sa sjedištem u Drinovcima i koja broji oko 1000 župljana i gdje je župnik fra Ivan Vidović.
U potrazi za njihovom kućom na lokalnome seoskome putu služili samo se mobitelima, kad nas je s praga kuće zazvala neka žena. Bila je to upravo gospođa Lovrić. Kao da nas je netko vodio pravo k njoj!

Obitelj s petoro djece

Upoznali smo njena supruga Željka, djecu Danijelu, Antoniju i maloga Ivana, dok su starije kćeri, Ivana(25) i Lucija(18) bile odsutne, te „desnu ruku“ u akcijama Caritasa, Slavku Galić Bogetić.

U toplini njihova doma,  pitamo ih na koji način provode predbožićne dane.

- Molimo Boga i Krista svemogućega, da nam za budućnost daruje sigurnost življenja i mira dušama našim, što je najveće blago što ga čovjek može u životu imati, reći će nam gospođa Dobra. Dodajući, da su upravo sada mnoge volonterke Caritasa angažirane u pomaganju bolesnima, starima, osamljenima i nezaposlenima, kojima nedostaju i osnovna sredstva za život. Namirnice, kućne potrepštine, čak kreveti i štednjaci.

Za svoj rad dobile su i posebnu zahvalnicu Doma za stare i nemoćne u Oklaju.Na tome radi desetak žena volonterki, koje čak ne potječu iz ovoga mjesta, već su većinom podrijetlom iz širega drniškoga kraja, ponajviše oko izvora rijeke Čikole.
- Mi smo sve neviste miljevačke, reći će Dobra.

Pomoć, osobito pred blagdane, prikupljaju dobrotvornim akcijama, prodajom časopisa i knjiga, posebno knjige prof. Josipa Pilića od čega su kupili jedan štednjak na drva i dali ga čovjeku koji se ničim nije mogao ogrijati.

- Donacije nam daju i neke tvrtke, trgovački centri, udruge i pojedinci, te, svakako, i središnji biskupski Caritas u Šibeniku, kaže Dobra.

Župa u kojoj djeluju miljevačke žene ima i svoj crkveni zbor što ga vodi Marija Kulušić  s glazbenom pratnjom Jelene Perišić. Uvježbavale su božićne pjesme i pobožne napjeve.

A uoči samoga Božića, u domovima tog kraja na Badnjak, zasjat će, na okićenim borovima s mirisom tamjana nad jaslicama, na tisuće svijeća i lampica. Veselit će se narod dolasku Isus Krista.

Mnoge će se obitelji, nakon božićnih misa naći na okupu. Pjevat će se i igrati tradicionalna narodna kola i dočekati Veliki dan. Kao neku novu zoru.

19. travanj 2024 20:35