StoryEditorOCM
ŽupanijaTurizam

Nacionalni park Krka - primjer održivog upravljanja zaštićenim područjem

Piše Šibenski.hr
15. prosinca 2017. - 13:23

Javna ustanova "Nacionalni park Krka" zaključuje uspješnu 2017. Što to znači za jedan nacionalni park? Prije svega Krka koja nesmetano teče, odnosno zaštita prirode i kulturno-povijesne baštine te kontinuirano unaprjeđenje i rad na očuvanju, proučavanju, istraživanju, konzerviranju i edukaciji, što je i primarna zadaća ustanove koja Parkom rukovodi. Kao rezultat uspješnog održivog upravljanja i ulaganja u infrastrukturu i posjetiteljske sadržaje, Nacionalni park "Krka" i ove godine bilježi porast broja posjetitelja. Lani je prvi put zabilježen milijunti posjetitelj, a do kraja 2017. očekuje ih se 1,2 milijuna. Mnogo je to razloga za zadovoljstvo, ali i za promišljanje sustava posjećivanja, jer svi ovi ljudi iz svih krajeva svijeta dolaze na Skradinski buk, najpoznatiji i najposjećeniji slap na rijeci Krki.

Zato je, pored brojnih sadržajnijih ulaganja u cilju prostorne i vremenske disperzije posjetitelja koje JU "NP Krka" sustavno provodi, ove godine uveden i novi model održivog upravljanja, kao prvo zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj koje je poduzelo i realiziralo mjere ograničenja broja posjetitelja radi zaštite temeljnog fenomena i povećanja kvalitete doživljaja posjetitelja, što je u svijetu redovita praksa. Kako bi se sačuvala ljepota koja se oblikovala dva milijuna godina i prirodi dalo vrijeme potrebno za obnovu, broj posjeta na Skradinskom buku ograničen je na deset tisuća u jednom trenutku. Na ulazima Skradin i Lozovac postavljeni su displeji koji posjetiteljima pružaju podatak o trenutnom raspoloživom broju ulaznica za Skradinski buk. Pristup brodu u Skradinu moguć je samo s kupljenom ulaznicom, uz mogućnost online prodaje ulaznica, a kretanje posjetitelja na Skradinskom buku sada je jednosmjerno.

Onim posjetiteljima koji u određenom trenutku ne mogu ući na Skradinski buk, ponuđeni su alternativni pravci kretanja, odnosno prilika da upoznaju ostale dijelove nacionalnog parka. U tom cilju realiziraju se i brojni drugi projekti. Iduće godine otvara se novouređeni centar kretanja u Laškovici iznad Roškog slapa, koji će biti polazišna točka za aktivne vrste posjećivanja na srednjem toku. JU "NP Krka", u suradnji s lokalnim stanovništvom, obnavlja stare putove te uređuje nove staze i vidikovce, za obiteljske šetnje domaćih, ali i sve posjetitelje koje zanima aktivan odmor u prirodi i otkrivanje manje poznatih predjela Parka. Novost je i pokretanje cikloturizma, odnosno otvorenje desetak biciklističkih ruta na srednjem i gornjem toku Krke, koje nas očekuje u 2018.

U nadolazećoj godini najveći će broj aktivnosti ipak biti vezan uz realizaciju projekata financiranih sredstvima EU fondova. Naime, javnoj ustanovi odobrena su sredstva za projekt "Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke", usmjeren ka razvoju posjetiteljske infrastrukture gornjeg toka. Ukupna vrijednost projekta iznosi 80.057.649,15 HRK, od čega je 66.200.193,06 HRK sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj u obliku bespovratnih sredstava u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija". Cilj projekta je aktiviranje – izgradnjom infrastrukture i kapaciteta ključnih dionika i razvojem novih edukativnih posjetiteljskih proizvoda i usluga – neiskorištenog turističkog i gospodarskog potencijala sjevernog dijela Nacionalnog parka "Krka" i postizanje kvalitetnijeg prostornog i vremenskog rasporeda posjetitelja, te ukupni društveni, gospodarski i ekološki boljitak toga područja. Projektom je predviđen niz infrastrukturnih intervencija unutar NP-a "Krka", osmišljavanje i uvođenje novih prezentacijskih i interpretacijskih sadržaja, poput izgradnje, uređenja i opremanja posjetiteljskog centra "Eko kampus Krka" u Puljanima, interpretacijsko-edukacijskog i volonterskog centra, i opremanja Centra za interpretaciju prirode "Krka – vrelo života" u Kistanjama, s likovnim i multimedijalnim interpretacijskim postavom, uređenje pješačkih staza, elektrifikacija brodskog prometa i unaprjeđenje sustava upravljanja sadržajima i posjetiteljima, u sklopu kojega su predviđene brojne edukativne aktivnosti.

Za sredstva EU-a prijavljen je i projekt uređenja glavnog ulaza na Lozovcu, za koji također vjerujemo da će biti odobren. Projektom je predviđeno uređenje središnjeg objekta s pratećim sadržajima, a maksimalan iznos koji JU "NP Krka" može dobiti je 85 milijuna kuna. Vlastitim novcem Nacionalni park "Krka" financirat će uređenje rive u Skradinu u dužini od oko stotinu metara i četiri pontona duga 24 metra, na kojima će moći pristati osam turističkih brodova dužine do 35 metara. Svi će ovi projekti pridonijeti smanjenju gužvi i samim time boljem doživljaju Parka, ali i očuvanju prirode i daljnjem razvoju sustava edukacije, koji je jedan od temeljnih stupova upravljanja Parkom. Novi infrastrukturni sadržaji na terenu omogućit će kvalitetnije uvjete djeci, mladima, profesorima volonterima i istraživačima željnima znanja o Nacionalnom parku "Krka".

Šetnja prirodom
Za sve ljubitelje zimskih šetnji prirodom, Javna ustanova "Nacionalni park Krka" pripremila je program obilazaka Parka za razdoblje od studenoga 2017. do ožujka 2018. Cijena za sve programe je 30 kn po osobi za odrasle i 20 kn za djecu (od 7 do 18 godina) za lokalitete Skradinski buk i Roški slap. Jednom kupljena ulaznica vrijedi za jednokratni posjet svim kopnenim lokalitetima na dan kupovine. Radno vrijeme Parka je od 9 do 16 sati. Također, zimski period idealan je za korištenje iskaznice Kluba prijatelja Krke.
Utjecaj mora dolinom rijeke Krke prodire duboko u kopno i znatno utječe na povoljne klimatske prilike, a šibensko je područje jedno od najsunčanijih u Hrvatskoj, pa zašto ne iskoristiti blagodati prirode. Svi oni koji će za blagdane putovati u Dalmaciju mogu posjetiti i Nacionalni park "Krka", koji je otvoren sve dane osim 25. i 26 prosinca, dok 24. i 31. prosinca radi do 12 sati.

23. travanj 2024 08:10