StoryEditorOCM
ŽupanijaRođendan legendarne postrojbe

Petnaesta samo po imenu i datumu osnutka, a po svemu ostalom - među prvima, rame uz rame s ostalima

14. prosinca 2017. - 13:05

Petnaesta domobranska pukovnija je po broju bila 15. a i osnovana je i 15. 12. 1992. ali po svemu drugom bila je među prvima, rame uz rame s ostalim, profesionalnim i specijalnim postrojbama Hrvatske vojske. U svim operacijama tijekom Domovinskog rata u kojim je sudjelovala, pored svoje zone odgovornosti u vodičkom zaleđu i na miljevačkom platoa - u Zimi 94, Ljetu 95, Maestralu, Južnom potezu i u majci svih bitaka, pobjedonosnoj 'Oluji'.

Duško Krnić je imenovan za zapovjednika, a Krunoslav Mazalin, koji se taman vratio s južnog bojišta za načelnika Stožera. 'Mi smo tada formalno preuzeli pukovniju, koja je po ustroju bila ravna 113. brigadi, ali i po ljudstvu, jer su i ljudi i zapovjedni kadar proizašli iz naše 113. šibenske brigade HV-a.' - kazao je Krunoslav Mazalin na tiskovnoj konferenciji povodom obilježavanja 25. godišnjice ustroja ove proslavljene postrojbe hrvatskih oružanih snaga.

Kroz koju je, kako je to precizno naveo ratni IPD-ovac Tonči Mrša, prošlo 3 800 hrvatskih branitelja, od kojih je nažalost njih 29 i poginulo, umrlo i nestalo a 86 je lakše i(li)teže ranjeno, među kojima je i jedan stopostorni invalid. Dva njezina pripadnika još uvijek se vode kao nestala – u Dragišićima je u noći s 23. na 24. veljače je neprijatelj nakon Maslenice probio položaje i zarobio 10 pripadnika domobranske pukovnije.

'Šest ih je odvedeno u Knin, dva su preminula tijekom tog sprovođenja a dvojica se i danas vode kao nestali. Taj događaj moramo spomenuti, bez obzira što nije dobro završio po nas, ali ipak s ponosom moćemo reći da smo mi te iste položaje vratili dan ili dva kasnije i zadržali ih do Oluje. Nažalost, nismo mogli vratiti živote ljude, niti saznali sudbinu nestalih, niti to možemo bez ovih s druge strane' – kazao je Mazalin, dodavši kako su osim Krnića i njega, zapovjednici pukovnije tijekom rata bili i Tihomir Budanko i Selimir Vukšić.

Sama proslava obljetnice bit će u subotu u Katoličkom domu, kazao je Ozren Slavica, predsjednik Udruge 15. domobranske pukovnije. Obići čemo prethodno spomen obilježja svim našim brniteljima na području Vodica, Skradina i Miljevaca, u 9,30 sati. U 10,30 ćemo položiti vijence i upaliti svijeće ispred centralnog spomenika braniteljima na Baldekinu, uz naše prijatelje, goste i izaslanike predsjednice, Sabora, Ministarstva obrane. U 11 sati u kapelici vojarne Bribirskih knezova će biskup održati misu, a u 12 sati u Katoličkoj školi je svečana akedemija. U 13 sati u restoranu Katolićke škole je domjenak za sve koji tog dana budu gosti pukovnije' – kazao je Slavica.

18. travanj 2024 23:15