StoryEditorOCM
ŽupanijaDrniš dobio podršku

Tanja Radić Lakoš: Mulj je neopasan, ne širite paniku među ljudima! Stipe Petrina: Ako je tako, zašto je u Međimurju pokupljen s njiva i odvezen?!

6. prosinca 2017. - 14:00

Šibensko-kninska županijska skupština jednoglasno je stala iza inicijative Grada Drniša, pojačane zahtjevom vijećnice Vlatke Duilo,za pokretanje postupka revizije Dozvole za gospodarenje otpadom izdane tvrtki GIRK Kalun koja, uz ostalo, odnedavno u svome drniškom pogonu spaljuje i tone kanalizacijskog otpada iz zagrebačkog prečistača. Vijećnici oporbe naprosto su kapitulirali kada se nakon sat vremena žučne rasprave javila potpredsjednica ŽS Tanja Radić Lakoš, i s pozticije stručnjaka, jedinog biologa među vijećnicima, koja o gospodarenju otpadom predaje i studentima, decidirano ustvrdila kako kanalizacijski mulj nije opasni otpad i "ne smijemo širiti paniku među ljudima".

Tanja Radić Lakoš, bivša članica oporbene Loze koja je odnedavno prešla u redove vladajućeg HDZ-a, zasigurno ranije ne bi tako lako prešla preko činjenice da se u Drnišu oporabljuje, suspaljuje otpad iz zagrebačkog prečistača, iako takva djelatnost, na toj lokaciji, nije predviđena ni Prostornim planom grada Drniša, ali ni županije.
Nekad iznimno ekološki senzibilizirana Radić Lakoš, upozorila je vijećnike da je ekvivalent četiri milijuna stanovnika u Hrvatskoj čak 215 tisuća tona otpadnog mulja godišnje koji će se morati obrađivati i zbrinjavati, ili izvoziti.

Iako je uspješno "minirala" svaku daljnju raspravu, nije znala odgovoriti na završno pitanje nezavisnog Stipe Petrine, zbog čega je, ako je mulj neopasan, Međimurska županija obustavila daljnji dovoz toga otpada, a sve što je na međimurskim poljima bilo odloženo odmah je pokupljeno i odneseno. Tek je konstatirala da treba poticati inspekcijske službe da rade svoj posao jer je njihov nadzor ipak najvažniji.No, nije posve jasno, temeljem čega je vijećnica Radić Lakoš, i prije provedenog nadzora inspekcije, tako sigurna u neopasan sastav "Bandićevog" otpadnog mulja na čijem spaljivanju će GIRK Kalun zaraditi čak 40 milijuna kuna(!?)

Prije same rasprave, za koju vijećnici vladajuće većine nisu imali interesa, župan Goran Pauk održao je uvodno slovo kojim je posve rehabilitirao drniški Kalun od odgovornosti za bilo kakvo onečišćenje, jer tvrtka, rekao je, od 2010. provodi kontinuirana mjerenja emisije štetnih plnova u zrak, a "ono što mogu reći je da Drniš ima zrak prve kategorije! "

Pauk je posebno napomenuo da je u srpnju ove godine, baš zbog oporabe mulja iz zagrebačkog prečistača, obavljen i koordinirani inspekcijski nadzor u kojem sudjeluje čak osam različitih inspekcijskih službi. I sve je bilo u redu. No, unatoč svemu pozvao je vijećnike na potporu Drnišanima u postupku pokretanja revizije dozvole Kalunu, iako Ministarstvo zaštite okoliša, koje dozvolu izdaje, ima obvezu po službenoj dužnosti reviziju napraviti do 2020. Ali, dodao je župan, teško se može očekivati da se dozvola ukine samo temeljem revizije, osim ukoliko inspekcijski nadzor ne pokaže za tim potrebu. Župan će na kraju izjaviti, začudo isto što je nedavno i sam direktor Kaluna Ivica Barišić izjavio vašem novinaru: Imam osjećaj da smo upali u škare konkurentske borbe između tvrtki koje su konkurirale za ovaj posao. Mulj ima dozvolu i za korištenje u poljoprvredi. Pa prema tome, treba umiriti drnišku javnost i reći im da ih tamo nitko ne truje- poručio je Pauk.

I odmah potaknuo cinizam vijećnika Josipa Sučića (Most): Po onome što župan govori dalo bi se zaključiti da je oporaba otpadnog mulja u Kalunu dobra stvar i da taj energent možemo koristiti i za grijanje vode, pa predlažem da se to primjeni i u bolnici i svim vrtićima. Njegov stranački kolega Ivica Ledneko župana je nazvao advokatskom ekspoziturom onih koji nam žele uništiti županiju, pa se založio da se na tom zdravom energentu dime i drniški pršuti, pogotovo sad kad znamo da Drniš ima prvu kategoriju zraka. Ledenko, inače bivši stranački šef Tanje Radić lLkoš, protivno kolegici ustvrdio je, pozivajući se na stručnjake, da je kanalizacjski mulj opasan otpad koji sadrži elemente teških i otrovnih metala kao što je kadmij, arsen, živa...Uostalom, kazao je, neka stručnjaci utvrde je li mulj opasan ili nije, a ne kojekakvi koruptivni interesni krugovi.

A onda je uslijedio dugi politički ekspoze predsjednika Skupštine Nediljka Dujića, koji je vijećnike pozvao da ne politiziraju ovako ozbiljnu temu, jer najvažnije je zdravlje građana, a potom sam problem krajnje ispolitizirao populističkom demagogijom. Osobno, Dujić nije sretan da se kanalizaicjski mulj spaljuje u županiji, ali uvidom u dokumentaciju uvjerio se da Kalun ima sve dozvole, da je sve u granicama dopuštenog, a neki su, kaže,tvrtku čak tužili i zbog korištenja spaljene borovine iz opožarenih šuma kao energenta. - Ja ovdje zastupam zaštitu radnih mjesta, a u Kalunu radi stotinjak ljudi, zbog njih rade i kafići i dućani u gradu, pa pustimo da stručnjaci kažu svoje a ne da zazivamo sud iz 1946. ili 1947. i proglašavamo krivim nekoga prije nego mu je krivnja utvrđena- rekao je uz ostalo Dujić zaključujući iskreno: Nama je interes svako radno mjesto u županiji, jer bez radnih mjesta nema županije, a onda ni mi nemamo što ovdje raditi!

Drniška vijećnica Vlatka Duilo koja je alarmirala ŽS na prošloj sjednici problemom spaljivanja zagrebačkog otpada u Kalunu, nije se mogla oteti dojmu da kad sluša župana kao da sluša direktora Kaluna. - Tvrdim da je dozvola nezakonita jer nema uporište ni u prostornom planu grada Drniša ni županije a Tvornica se, k tome, nalazi i u vodozaštićenom području. Mulj nije u krutom stanju, nego želatinoznom i baca se u kave kamenoloma uz tvornicu, jer Kalun nema tehnologiju za isušivanje mulja i njegovo pretvaranje u kruto stanje, pa sam uvjerena da će jednog dana sve to samo zatrpati. A ako tvrdite da je kanalizacijski mulj neopasan i pogodan kao gnojivo, ja vas pitam je li tko od vas u svoje vrtove bacao fekalije iz septičkih jama- zdvajala je Duilo, obećavajući vijećnicima da će svima na kućnu adresu dostaviti Dozvolu iz 2015. koju je Ministarstvo zaštite okliša izdalo GIRK Kalunu a iz koje je razvidno da mogu spaljivati i opasni otpad.

Stipe Petrina zamjerio je Dujiću na zabrinutosti zbog stotinjak radnih mjesta u Kalunu, a nije se, kako je kazao, brinuo kad je županija ostala bez 16 500 radnih mjesta tijekom proteklih 26 godina. U osnovi svega je, smatra Petrina, činejnica da je Ivica Barišić, direktor Kaluna, izuzetno blizak sa županom Paukom, a drugi član uprave Klauna Nikola Lovrić, bivši je drniški dogradonačelnik i član HDZ-a.

19. travanj 2024 05:27