StoryEditorOCM
ŽupanijaTko je jamio, jamio

Primoštenci, nema više legalizacije mukte; Stipe Petrina: Ljudi, oprostili smo vam 40 milijuna kuna!

Piše Vedrana Stočić
1. prosinca 2017. - 15:18

Primoštensko Općinsko vijeće šestim izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu izbrisalo je i ukinulo odredbe prema kojima je većina građana Primoštena bespravnu kuću mogla legalizirati za nula kuna. Naravno da je tih nula kuna bilo i te kako uvjetno, uglavnom se to odnosilo na domicilno stanovništvo koje je aktivno sudjelovalo u izgradnji komunalne infrastrukture, vlasnik objekta najmanje pet godina morao je imati prijavljen boravak u općini Primošten, nije smio biti u sudskom sporu s Općinom i uredno je trebao podmirivati obveze u korist općinskog proračuna. Nula kuna nije važilo za vodni doprinos i kaznu, te namete pri legalizaciji koje su trebali platiti svi vlasnici bespravno izgrađenih kuća.

Odluka o komunalnom doprinosu iz 2014. godine potpuno ili dijelom mogla je osloboditi plaćanja komunalnog doprinosa i građane koji će tek graditi nove objekte, ako su Općini ustupili dio svoga zemljišta za javne površine, nerazvrstane ceste i poljske putove. O svakom pojedinačnom slučaju odlučivalo je Općinsko vijeće.



I upravo to diskrecijsko pravo predstavničkog tijela da bude konačni sudac u odlukama o plaćanju ili neplaćanju izazvalo je val procesa na Visokom upravnom sudu RH. Građani su se žalili na diskriminirajuće propise Općine Primošten.
– Legalizaciju za nula kuna uglavnom smo izbrisali zbog sudskih procesa i žalbi, ali to ne znači da Općinsko vijeće i dalje neće oslobađati sve one građane koji su aktivno sudjelovali u izgradnji komunalne infrastrukture i koji su Općini ustupili svoju imovinu. Otkad je Zakon o legalizaciji stupio na snagu Općina Primošten građanima je oprostila 40 milijuna kuna. Da smo naplatili tih četrdeset milijuna kuna, mogli smo izgraditi još četiri doma zdravlja – obrazložio je Petrina.

Oni građani koji će graditi novu kuću ili će bespravnu legalizirati, a nemaju uvjete da ih Općinsko vijeće oslobodi plaćanja komunalnog doprinosa i dijela kazne plaćat će građevinsku dozvolu ili legalizaciju prema zoni gradnje. U prvoj zoni su naselja Primošten do raskrižja Šarićeve kapele, Bilo i Dolac od mora do iznad Magistrale, Tepli bok, Kamp i Marina lučica. U toj zoni komunalni doprinos po metru četvornom novoizgrađenog objekta plaća se 120 kuna.

U drugoj zoni, u koju spada većina sela primoštenskoga zaleđa komunalni doprinos po metru četvornom iznosi 70 kuna, za građevine u trećoj zoni, najudaljenijoj od mora, visina komunalnog doprinosa je 50 kuna po "kvadratu".


Legalizaciju za nula kuna uglavnom smo izbrisali zbog sudskih procesa i žalbi

20. travanj 2024 08:03