StoryEditorOCM
ŽupanijaMurterski strateški plan

Zamjenica načelnika Julia Ježina poručuje mještanima: Sad je vrijeme da kažete što mislite, nemojte da kasnije bude-nisam znao!

Piše Mande Turčinov-Ježina
26. studenog 2017. - 11:56

U tijeku je javni uvid u Strateški plan razvoja općine Murter-Kornati za razdoblje 2016. – 2021. godina. Strateški dokument razvoja svoje općine, Murterini će moći razgledati do 20. prosinca u prostorijama Općine svakog radnog dana od 8 do 15 sati.

U međuvremenu, točnije 4. prosinca, u 14 sati, u Narodnoj knjižnici i čitaonici upriličit će se javno izlaganje na kojem će se predstaviti Strategija ravoja i Studija utjecaja na okoliš. Iako u narodu nenaklonjenu vremenu, jer još traje berba maslina, zamjenica načelnika Julia Ježina apelira na mještane da nađu vremena i dođu pregledati dokument jer, kaže, ovo je faza prikupljanja mišljenja i primjedbi koje će se implementirati u studiju.

– Nema smisla da poslije bude "nisam znao". Sad je prilika da svatko iznese svoju primjedbu na Strateški plan jer se on tiče svih mještana i bilo bi dobro da sudjeluju u što većem broju i svoje primjedbe upišu u priloženu knjigu primjedbi – poručuje Ježina.

Dokument, ili nacrt dokumenta, koji je na javnom uvidu daje viziju razvoja općine u naznačenom razdoblju. Uključuje bazu projektnih ideja predstavljenih po prioritetima. Od 55 predloženih projekata, na prvom je mjestu po važnosti za zajednicu izgradnja dječjeg vrtića i jaslica. Slijedi ga dovršetak izgradnje kanalizacijskog sustava Betina – Murter, projekt Modravski vrtovi, koji predmnijeva revitalizaciju maslinika i uređenje putova na Modravama, zatim revitalizacija tradicijskog stočarstva na Kornatima, saniranje odlagališta Hripe i uređenje reciklažnog dvorišta i cijeli niz projekata važnih za održivi razvoj mjesta i njegovih stanovnika.

U bazi se nalaze i projekti koji su već započeti ili su u međuvremenu i realizirani poput uređenja trga Rudina te plaža Luke i Podvrške, što ne treba čuditi jer se strategija razvoja odnosi na razdoblje od 2016. godine. Cijeli postupak malo kasni iz objektivnih razloga, reći će Ježina, ukazujući na raspuštanje Općinskog vijeća i načelnika u prošlom sazivu te prijevremenih općinskih izbora.

– Kasnimo i više čekati nema smisla. Murterini će uvijek naći zamjerku vremenu održavanja bilo čega. Ili im je ljeto i turistička sezona, ili im je jesen i berba maslina, ili nešto treće. Sad je vrijeme da se uključe u javnu raspravu o strategiji razvoja svoje općine i neka preuzmu odgovornost – poručuje Ježina.

19. travanj 2024 01:39