StoryEditorOCM
ŽupanijaMornar Popaj je to!

U murterskom brodogradilištu obnovljen brod za obuku studenata splitskog Pomorskog fakulteta

9. studenog 2017. - 11:49

U murterskom brodogradilištu Marina Vinici obnovljen je prvi brod u vlasništvu Pomorskog fakulteta u Splitu koji će služiti za obuku i vježbe studenata. Budući da budući pomorci sada dobivaju svoj mali, ali važni brod red je bio i da plovilo dobije prikladno ime, pa je tako nazvan Popaj. Radovi na uređenju brodice trajali su osam mjeseci, a velik dio volonterski je obavio Luka Mudronja, asistent splitskog fakulteta koji nastavu drži iz brodograđevne grupe predmeta. Mudronja je rođeni Murteranin, a nakon što je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje, zaposlio se na Pomorskom fakultetu u Splitu gdje predaje već pet godina. Gotovo svakog vikenda, punih osam mjeseci, dolazio je u rodni Murter i radio na brodu.



-Prije godinu dana taj smo brod vidjeli na suhom vezu u Plovputu. Brodica je bila bez motora, opreme i u lošem stanju, ali nam je zapela odmah za oko. U Plovputu nisu imali pojma što bi s njom. To je zapravo bio rashodovani brod splitske Lučke kapetanije, a u veljači Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture darovalo ga je fakultetu. Odmah smo ga prebacili u Murter u Marinu Vinicu budući da fakultet redovito surađuje s tim brodogradilištem vezano i uz u organizaciji ljetnih škola te raznih izložaba – kazao je Mudronja koji je sam krpao trup broda, postavio struju, radio na pogonskom sustavu… Motor i njegova ugradnja pak bili su u ingerenciji majstora iz brodogradilišta.

-To je brod u koji stane šestero studenata i napravljen je tako da bude svakodnevno u funkciji. Ima mali motor, male je potrošnje i sve je na njemu napravljeno tako da bude jeftino u održavanju. Jer, taj segment štednje vrlo je važan kako bi se brod redovito koristio, jer ako bi trošio puno nafte, za to ne bi bilo novca i ne bi bilo ništa od obuke. Ovako, ovaj brod može svakodnevno služiti studentima za vježbu u manevriranju, upravljanju brodom, odnosno stjecanju mornarskih vještina. Prvenstveno studentima prvih triju godina, ali i onih s četvrte i pete godine. Ukupno je to oko tri stotine studenata, što znači da svi za 50 dana mogu proći određenu praksu. – rekao je Mudronja.



Dodaje kako studenti dva puta tijekom studiranja imaju višednevnu praksu na dvama velikim brodovima u vlasništvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva znanosti i obrazovanja. Ukupni troškovi obnove broda za nastavu budućih pomoraca iznosili su 120 000 kuna, a brodica će na kojoj će studenti savladavati svakojake morske vještine ovog će četvrtka zaploviti prema Splitu.

19. travanj 2024 02:37