StoryEditorOCM
ŽupanijaPet do dvanaest

Dan prije isteka zakonskog roka poslali pozive; Županijska skupština nije se kadra sastati ni četiri puta godišnje, ali vijećnici uredno stavljaju 1000 kuna mjesečno u džep

8. studenog 2017. - 13:16

Puna tri mjeseca, unatoč zakonskoj obvezi, Skupština Šibensko-kninske županije nije održana. U utorak, 7. studenoga, istekao je zakonski rok jer je zadnji put Skupština zasjedala 7. kolovoza. No, baš 7. studenoga, zadnjeg dana zakonskog roka, kako nas je izvijestio tajnik Županije Ante Alfirev, doslovce u "pet do dvanaest", upućeni su pozivi vijećnicima za sjednicu koja će se održati 15. studenoga.

Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, prije je nesazivanje Skupštine u roku od tri mjeseca automatizmom značilo pokretanje postupka za raspuštanje toga predstavničkog tijela. Što kaže Zakon danas, kakve su sankcije ako se Skupština ne održi u propisanom roku, pitali smo njezina predsjednika Nediljka Dujića.

– Prije je sankcija za to bila raspuštanje Skupštine, a sada to Zakon izrijekom ne definira. Međutim, u novom Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi to će biti decidirano propisano – kaže Dujić, napominjući da je po Zakonu bitno da su pozivi upućeni vijećnicima dan prije isteka zakonskog roka.



– Nije nikad do mene. Čim se meni dostave materijali, ja sjednicu sazovem u roku od 10 dana. Moja je zakonska ovlast da izvijestim župana da istječe zakonski rok, što sam poduzeo. A predlagač dnevnog reda je župan, osim ako Skupština ne dogovori da se sazove neka tematska sjednica, a takvog zahtjeva trenutačno nema. Sve što je u mojoj nadležnosti, poduzeo sam – skida sa sebe svaku odgovornost Dujić.

Ako se, međutim, Županijska skupština nije kadra sastati ni četiri puta godišnje (svaka tri mjeseca), iako njezini vijećnici (41) primaju naknade od tisuću kuna svaki mjesec, a potpredsjednici 1500 kuna (predsjedniku bi pripadalo dvije tisuće, ali Dujić naknadu ne prima), onda očito nije ni potrebna! U prošlom sazivu su vijećničke naknade bile i znatno veće, 1800 kuna.

Dujić zasluge za smanjenje naknada pripisuje sebi, veli kako je inzistirao na tome, a zauzima se za to da u novom Zakonu o lokalnoj samoupravi vijećnici više nemaju klasične mjesečne apanaže, nego da im se plate putni troškovi i dnevnica samo kad se Skupština održava.
 

19. travanj 2024 05:20