StoryEditorOCM
Županijaotvorena 27. Sabatina

Prvog dana domaćini Primoštenci "ubrali" vrijedne nagrade: Iskusni Ante Gracin uzorni vinogradar, mladom Radoslavu Županoviću povelja "Zlatan Plenković" (FOTO)

Piše Vedrana Stočić
3. studenog 2017. - 10:54

Tradicionalni 27. međunarodni susret vinara i vinogradara Sabatina 2017. otvoren je u primoštenskom hotelu "Zora". Proslava je započela sadnjom mlade loze ispred hotela, a susret će trajati do 5. studenoga.


Sabatinu je službeno otvorio Krešimir Ivančić, izaslanik premijera i pomoćnik ministra poljoprivrede. Tom prilikom najavio je novi Zakon o vinu, koji bi trebao biti donesen u trećem kvartalu 2018., te nacionalni program pomoći sektoru vina u kojem je osigurano 57 milijuna eura za razvoj hrvatskog vinarstva i vinogradarstva iz takozvane europske Vinske omotnice.
– Ova primoštenska proslava završetka berbe po mnogo čemu je posebna jer se održava u ozračju 110. obljetnice Zadružnog saveza Dalmacije – istaknuo je njegov predsjednik Lordan Ljubenkov. Na ovogodišnju Sabatinu pristiglo je dosad najviše uzoraka – njih čak 420.

 

Već prvog dana podijeljene su i prve nagrade i priznanja: za afirmiranje Sabatine nagradu "Zlatno pero" dobio je novinar "Privrednog vjesnika" Jozo Vrdoljak. Povelju je dobila i Poljoprivredna zadruga Vis osnovana daleke 1902.godine, a uzornim vinogradarom proglašen je predsjednik primoštenske Udruge vinara, vinogradara i maslinara Ante Gracin, koji zajedno sa svojim sinom enologom dr. Leom Gracinom ima malu ekskluzivnu vinariju, a zaslužan je za revitalizaciju poznatog primoštenskog vinogorja Bucavac, koje je pod trajnom zaštitom Ministarstva kulture, a uskoro i UNESCO-a.

Priznanje "Mate Bobanović" dobio je Jozo Rabušić Putniković s Pelješca, za 30-godišnje unaprjeđivanje vinarstva i zadrugarstva. Zadržni savez Dalmacije poveljom "Zlatan Plenković" nagradio je mladog primoštenskog vinara Radoslava Županovića koji s ocem Antom u vlastitom OPG-u u Kruševu proizvodi vrhunski babić i ekološko maslinovo ulje. Nagradu koja nosi ime njegovog oca uručio mu je također mladi vinar – Nikola Plenković.

Pregršt nagrada i priznanja bilo je na prvoj večeri Sabatine, pa je tako Željko Katuša, za životni doprinos vinogradarstvu, dobio priznanje "Stjepan Bulić". Hrvatska udruga vinskih gradova "Zlatnu amforu" Sabatine dodijelila je Općini Ston, a prof. dr. Ante Kolega je za 50-godišnji rad i edukaciju mladih vinara dobio priznanje "Stanko Ožanić".
Prvog dana Sabatine otvoreni su sajam vinogradarstva i vinarstva, burza i izložba vina i proizvoda od grožđa i vina, te proizvoda s oznakom HOP (Hrvatski otočni proizvod).
 

19. travanj 2024 22:51