StoryEditorOCM
ŽupanijaNeuspio prosvjed Šepurinjana

Vodičko Gradsko vijeće dalo zeleno svjetlo izgradnji komercijalne marine u Prvić Šepurini (FOTO)

Piše Ante Talijaš
31. listopada 2017. - 13:15

 

 
Glasovima osam vijećnika vladajuće koalicije (HDZ – HSS) na sjednici Gradskog vijeća Vodica usvojene su izmjene i dopune Prostornog plana uređenje Grada Vodica za područje luke Perolin gat u Šepurini na otoku Prviću, a donesen je i Urbanistički plan uređenje naselja Prvić Šepurine i Prvić Luke. Donošenjem ovih planskih dokumenata omogućava se izgradnja luke nautičkog turizme (marine od 90 vezova) te komunalne i sportske lučice (od stotinjak vezova) u uvali 'Perolin gat' smještenoj na sjevernoj strani Prvić Šepurine.

Glasovima vladajuće većine, prethodno je odbijen prijedlog vijećnika 'Liste našega mista' da se ova tema, koja je izazvala dosta bure u javnosti posljednjih dana, skine s dnevnog reda.  Ovi oporbeni vijećnici ustvrdili su da donošenje navedenih prostornih dokumenata nisu usklađeni sa zakonskim propisima, te da izgradnja marine nema potporu Mjesnog odbora Prvić Šepurine. Oni su tražili da se o ovom projektu referendumom izjasne mještani Šepurine.
 
Inače, uoči sjednice Gradske vijeća, pred zgradom vodičke Gradske uprave okupilo se stotinjak mještana Šepurine. Među njima je bilo pedesetak protivnika izgradnje marine koji su mirnim prosvjedom digli svog glas protiv donošenja predloženih izmjena i dopuna prostornog plana grada Vodica. Pored njih okupilo se  isto toliko  zagovornika projekta izgradnje marine u uvali Perolin Gat, koji su još jednom istakli podršku promjenama prostornog plana.

- Ne prihvaćamo luku nautičkog turizma u našem mjestu jer je odlukom Mjesnog odbora još prije 14 godina odobrena izgradnja samo komunalne i sportske lučice, a bez luke nautičkog turizma. I konzervatori su izjasnili protiv marine, jer je ona ekološki i vizurom neprihvatljiva – kazao je Branimir Vlahov, čelnik udruge 'Burni Prvić' (u osnivanju), dodajući kako je u uvali Perolin gat stanište zaštićene školjke periske, koje će biti ugroženo izgradnjom marine. Članovi ove udruge ispred zgrade uprave dočekali su vodičke vijećnike s transparentima 'Nećemo mega marinu', 'Hoćemo referendum', 'Žalo, a ne beton'.

Zagovornike projekta, pred zgradom Gradske uprave predvodio je Lino Vlahov, inače, stariji brat čelnika suprostavljene strane.

-Zbor mještana je u pet navrata donio odluke o izgradnji luke nautičkog turizma, koja će pokrenuti gospodarski razvoj našem mjesta i otoka – kazao je, pak, Lino Vlahov (HDZ), koji 'gura' ovaj projekt već 17 godina.
 
 

 
 


Konzervatori protiv marine
 
- Izgradnja marine sa sjeverne strane Šepurine, obuhvaća značajne zahvate na moru i kopnu, a time će se znatno izmijeniti vizura otoka Prvića koji je zaštićeno kulturno dobro. Stoga je stav  konzervatora da je ovaj projekt marine neprihvatljiv – kazao je Marko Menđušić, iz šibenskog Konzervatorskog odjela.
Međutim, unatoč protivljenju šibenskih konzervatora, moglo se čuti na sjednici, Ministarstvo kulture dalo je pozitivno mišljenje za uvrštavanje prvićke marine prilikom izrade županijskog prostornog plana, a sad je bila obveza Grada Vodica da svoj plan uskladi sa županijskim.
 
 


Ivana Bojić iz 'Geoprojekta': Izgradnja marine ima suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja

- Izmjene i dopune prostornog plana kojim se omogućava izgradnja luke nautičkog turizma u Šepurini dobilo je suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Upravo je bila i obveza Grada Vodica da svoj prostorni plan uskladi s županijskom prostornom planom u kojemu je već otprije ucrtana marina u Šepurini u uvali Perolin gata, a koja obuhvaća i kopneni dio s pripadajućim sadržajima. Da su se prihvatile primjedbe i izostavila izgradnja ove marine, izmjene i dopune ne bi dobile suglasnost Ministarstva jer izmijenjeni prostorni plan ne bio u skladu sa županijskim prostornim planom, odnosnom planom višeg reda – kazala je Ivana Bojić iz 'Geoprojekta', splitske tvrtke izradila ove izmjenjene planske dokumente grada Vodica.

16. travanj 2024 15:43