StoryEditorOCM
ŽupanijaProjekti dovode turiste

Drnišani hvataju natječajne vlakove: Đački dom postat će hostel, a Dom kulture u Siveriću muzej rudarstva

16. listopada 2017. - 21:49

Uskoro će godina dana otkada je Europski fond za regionalni razvoj Gradu Drnišu nepovratno odobrio oko 2,8 milijuna kuna kako bi pripremio dokumentaciju za obnovu svoje kulturne baštine i pokrenuo zamašnjak turističke valorizacije.


Ta početna, "papirnata" faza procijenjena je na oko 3,6 milijuna kuna, a Drnišani očekuju da će razliku pokriti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Pri tome imaju u vidu važnost cijelog projekta, čije bi zaživljavanje moglo značiti novu budućnost za grad i cijeli kraj. Što se od zacrtanog u proteklih godinu dana uspjelo ostvariti i dokle se stiglo s dokumentacijom vezanom uz arheološki lokalitet Gradina, objekte nekadašnjeg Đačkog doma i starog kina, odnosno Doma kulture u Siveriću?

Upravo je obnovu tih objekata, koja bi po stručnim procjenama ukupno mogla koštati 32,5 milijuna kuna, drniška gradska uprava stavila u prvi plan.
– Bliži se kraj arheološkim istraživanjima na Gradini, u kojima su otkriveni bedemi drniškog bastiona, ostaci keramike iz brončanog doba i nekoliko topovskih kugli koje svjedoče o burnoj prošlosti utvrde. Nakon arheološkog elaborata očekujem da ćemo pristupiti izradi idejnog, odnosno glavnog izvedbenog projekta po kojem ćemo povijesni spomenik oplemeniti novim sadržajima – pozornicom na otvorenom sa 300 sjedećih mjesta, ugostiteljskim objektom, suvenirnicom i dječjim igralištem. Kompletna dokumentacijska faza trebala bi biti gotova do kolovoza iduće godine, kako bi se stigli prijaviti za financiranje iduće faze, odnosno za izvođenje radova – kaže drniški gradonačelnik Josip Begonja.

 

U tijeku je, dodaje, i natječaj za projektno rješenje kojim će se zgrada bivšeg Đačkog doma u starom dijelu Drniša pretvoriti u hostel s pratećim sadržajima kapaciteta 52 do 70 kreveta. Prije nekoliko dana raspisan je tender za prikupljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije rekonstrukcije nekadašnjeg Doma kulture u Siveriću u muzej rudarstva.

– Ta je derutna zgrada nekoć bila sjedište vrlo frekventnog društvenog i kulturnog života i važno nam je da ubuduće, u ulozi kulturne ustanove, svjedoči o rudarskoj povijesti nekadašnje općine Siverić. Muzejski postav kreirat će stručnjaci, a u sadržajnom pogledu zgrada će imati multifunkcionalnu dvoranu, izložbene prostore i radionice. Zamislili smo da stalno bude otvorena za turističke i edukativne posjete učenika i studenata – otkriva Begonja.

U pripremi dokumentacije za centar za posjetitelje, koji će se useliti u ruševno zdanje bivšega starog kina "Zora" u Drnišu, daleko se odmaknulo. Taj posao povjeren je Fakultetu građevinarstva i arhitekture iz Splita. U tijeku je izrada glavnog projekta prema kojemu bi objekt imao tri etaže, info-pult, edukativne radionice, dvorane, suvenirnicu, pršuteriju za degustaciju drniškog pršuta, sira i vina, urede, izložbene prostore...

– Posao na projektnoj dokumentaciji odvija se zacrtanom dinamikom i rok će sigurno biti ispoštovan, a u drugoj fazi "hvatat ćemo natječajne vlakove" za sredstva iz fondova i drugih izvora, jer obnoviti kulturnu baštinu za Drniš znači okretanje nove stranice. Cilj nam je turistički rast i razvoj te pretvaranje u prepoznatljivo etno-kulturno odredište Dalmatinske zagore – zaključio je Begonja.

20. travanj 2024 00:42