StoryEditorOCM
ŽupanijaIvan Klarin o prijedlogu Zakona o financiranju gradova i općina:

Zagrabili su u naše otočne blagajne kako bi spasili svoje uhljebe!

Piše Katarina Rudan
11. listopada 2017. - 12:12


- Prijedlog novog Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne(regionalne) samouprave Ministarstva financija, koji je na javnoj raspravi, općinama i gradovima na otocima na najgori mogući način oduzima 16 posto prihoda od poreza na dohodak, kako bi imali sredstva za svoje uhljebe u nerazvijenim općinama Slavonije, Like i Dalmatinske zagore.

Umjesto da se uhvate rješavati taj problem i ukinu općine i gradove koji se ne mogu samofinancirati, oni predlažu da se otočnim gradovima i općinama sredstva kojima smo 16 godina izdvajali i njima financirali kapitalne i razvojne projekte na otocima, podijele njima.

Spašavanje uhljeba ne ide na teret državnog proračuna, već na teret otočnih jedinica lokalne samouprave, koje su u 4. i 5. skupini razvijenosti, kroz takozvano "fiskalno izravnjanje svih jedinica lokalne samouprave" koje bi trebala provoditi FINA.

Takav prijedlog je katastrofalan i vjerujem da će kolege gradonačelnici i načelnici općina i gradova na otocima dignuti glas protiv ovakve pljačke naših lokalnih proračuna, rekao je danas na konferenciji za novinare tišnjanski načelnik općine Ivan Klarin, donedavno i saborski zastupnik SDP-a.



Čudi se što do danas nisu reagirali i drugi načelnici i gradonačelnici s otoka, jer ako takav – kako je rekao – katastrofalan prijedlog zakona prođe na Saboru, to će biti pogubno za ljude na otocima.

- Ovo što se nalazi u prijedlogu zakona je najveći udar na jedinice lokalne samouprave(JLS) na otocima u zadnjih dvadesetak godina. Tih 16 posto išlo je na poseban račun HBOR-a i bio je svojevrsni oblik štednje. Novac smo povlačili za uređenje cesta ili obale te drugih infrastrukturnih zahvata.

Općina Tisno je godišnje u prosjeku od tog dijela poreza na dohodak imala oko 1,2 milijuna kuna. Tri  godine nismo povlačili sredstva i kad smo donijeli odluku na Općinskom vijeću o uređenju trga u Betini povukli smo naših 3,5 milijuna kuna. Dakle, radi se o našem novcu, novcu naših građana, izdvajanju iz naših osobnih dohodaka, koja su se kroz različite projekte vraćala u općinu.

Ako ovakav prijedlog zakona, a s obzirom na to da sam šest godina bio u Saboru i znam proceduru, prođe na prvom čitanju koje bi moglo biti kroz dva tjedna, te ode u daljnju proceduru bit će poražavajuće za nas otočane, rekao je Klarin.

Prošlog petka se, dodao je, priopćenjem obratio i resornom ministarstvu, u kontaktu je s nekim kolegama s drugih otoka i vjeruje da takav prijedlog, neovisno o HDZ-ovoj većini u Saboru, ipak neće proći.

- Nadam se da ćemo se udružiti, bez obzira na stranačku pripadnost, jer se rado o 300 do 500 milijuna kuna godišnje koji otocima itekako puno znače. Odgodili su primjenu zakona o porezu na nekretnine, a sad su zagrabili u naše blagajne kako bi spasili svoje uhljebe, zaključio je Klarin.

 

16. travanj 2024 06:23