StoryEditorOCM
ŽupanijaVelika šteta

"Građenje" slomilo Zvonimirov grad: Knin blokirali uoči isplate plaća

27. rujna 2017. - 13:27

Samo nekoliko mjeseci nakon izborne pobjede i preuzimanja vlasti u Kninu, nova gradska nomenklatura suočila se s vrlo neugodnom situacijom - blokadom računa zbog duga iz 2010. prema splitskoj tvrtki "Građenje" d.o.o., koja je obavljala radove na obnovi u Tomislavovoj ulici u Kninu. Izvorni dug iznosio je 368 tisuća kuna, ali je s kamatama narastao na 760 tisuća, a da gradonačelnik i njegovi suradnici, kako tvrde, o tome nisu imali nikakvih saznanja.

Naime, u kolovozu prošle godine, za mandata bivše HDZ-ove vlasti, Grad je dobio drugostupanjsku presudu, koju je, navodno, osobno zaprimio i signirao na ime jednog gradskog djelatnika bivši gradonačelnik Nikola Blažević, ali na nju nije odgovorio, pa su svi žalbeni rokovi prošli i presuda postala pravomoćna i izvršna. No Blažević, kako tvrde aktualni čelnici Grada, o tome nije obavijestio ni gradonačelnika Jelića ni njegove suradnike. Dogradonačelnica Knina Kristina Perić vjeruje da je sve to bilo sračunato na diskreditiranje aktualne gradske vlasti kao sasvim nesposobne voditi Grad.

Nakon neugodnog otkrića o blokadi, gradonačelnik Jelić odmah je pozvao na razgovor direktora tvrtke "Građenje Split" d.o.o. Petra Kalinića i dogovorio način podmirenja dugovanja. S računa Grada trenutno je, kako nam je kazao gradonačelnik, skinuto nešto više od 500 tisuća kuna, a ostatak će biti podmiren naknadno. Bilo je najvažnije da se račun deblokira i osigura normalno poslovanje Grada.

 



- Grad Knin će podmiriti sve svoje obveze, a naročito one koje se odnose na pravomoćne presude. I dok sam ja gradonačelnik - kaže dr. sc. Marko Jelić - ovakvo nešto nikad više nam se neće dogoditi. Imenovao sam i istražno povjerenstvo koje će istražiti cijeli tijek događaja jer je njime nanesena velika šteta Gradu zbog nesavjesnog i neodgovornog ponašanja pojedinaca. Takvo nešto više neću dozvoliti - poručuje gradonačelnik.

Nije o spornom dugu razgovarao sa svojim prethodnikom, bivšim kninskim gradonačelnikom Nikolom Blaževićem, ali je poduzeo, kako ističe, sve mjere da se sustav posloži funkcionalno i sukladno zakonu kako se ovakvi propusti ne bi ponovili i neka nova presuda zagubila u sustavu. Zašto je Blažević kod primopredaje vlasti prešutio da je presuda stigla na adresu Grada i da je pravomoćna i izvršna, Jelić ne zna i o tome ne želi spekulirati.

Pitanje je, međutim, zašto tvrtka "Građenje" d.o.o. Split nije odmah po presudi blokirala račun Grada, nego su čekali baš ovaj trenutak. Naime, Grad Knin i dalje posluje s istom firmom i uredno im plaća račune ispostavljene u novije vrijeme. Što se čekalo? Je li splitska tvrtka čekala da prođu lokalni izbori, da vide tko će na izborima pobijediti, a kad je pobjedu odnijela Nezavisna lista dr. sc. Marka Jelića, vrlo brzo je ovrha pokrenuta i račun Grada blokiran. I to baš u vrijeme kad su trebale biti isplaćene plaće gradskim zaposlenicima… Je li to trebao biti krunski dokaz nesposobnosti aktualne vladajuće garniture u Kninu, koja tek što je preuzela odgovornost za vođenje Grada već ima blokiran račun i ne može isplatiti plaće svojim djelatnicima?



To pitanje postavili smo i bivšem gradonačelniku Nikoli Blaževiću, koji danas obnaša dužnost dožupana šibensko-kninskog.
- Nije istina da nisam upozorio gradonačelnika na presudu i na dug. Uostalom, postoji izlist dugovanja iz kojeg se vidi obaveza Grada prema tvrtki "Građenje Split" d.o.o. u iznosu od 368 tisuća kuna. Naznačio sam to i kod primopredaje vlasti, a to što se oni sada prave ludi i pošteni, to je druga stvar - tvrdi Blažević. Također napominje kako nije istina da Grad nije reagirao na presudu. - Čim smo dobili presudu uputio sam dopis tvrtki "Građenje", u kojem sam tražio da nam omoguće obročno plaćanje duga ili da odustanu od kamata. Nikad nam nisu odgovorili. A meni je dosta više toga da se sve što je loše u Gradu vezuje uz moje ime. Nikad nisam ništa tajio niti sada tajim, pa tako ni sporni dug. A oni koji sada krivnju prebacuju na mene, čine to zbog zloće i kako bi prikrili vlastitu slabost- zaključuje Blažević.

S tvrtkom "Građenje Split" d.o.o., inače, Grad Knin ima još jedan spor koji je u tijeku. Radi se o dugu koji bi također, kako su nam rekli u gradskoj upravi, mogao doseći pola milijuna kuna, ali će u sudskom postupku Grad pokušati izboriti što povoljniji ishod.


Oni koji sada krivnju prebacuju na mene čine to zbog zloće, kazao nam je bivši gradonačelnik Nikola Blažević


Dok sam ja gradonačelnik - kaže dr. sc. Marko Jelić - ovakvo nešto nikad više nam se neće dogoditi


368
tisuća kuna iznosi izvorni dug, ali je s
kamatama narastao na 760 tisuća

25. travanj 2024 03:54