StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

Eskaliralo turističko crno tržište: Najviše "na crno" iznajmljuju stranci iz EU, a inspektori tri godine nisu kročili na rogozničko područje

Piše Vedrana Stočić
2. rujna 2017. - 15:12

U kolovozu je preko e-Visitora u rogozničkoj Turističkoj zajednici bilo je ukupno prijavljeno 27.717 gostiju, a ostvareno 291.652 noćenja što je u usporedbi s prošlom godinom porast od 2 posto po broju gostiju, te 5 posto po broju noćenja.

U ostvarenim noćenjima  s udjelom od gotovo 25 posto u kolovozu su dominirali gosti iz Poljske, Čeha je bilo 16 posto, potom slijede Nijemci s 13 posto, pa Mađari s 8 posto i Austrijanci s 5 posto. Domaći turisti ostvarili su udio od 7 posto.

-Prema ukupnoj statistici u prvih 8 mjeseci ove godine u Općini Rogoznica su prijavljena 73.952 gosta koji su ostvarili 664.360 noćenja. U odnosu na prošlu godinu porast je to od 10 posto i u dolascima i noćenjima. Očigledno je sezona 2017. još jedna u nizu rekordnih, jer do konca godine značajno ćemo premašiti planiranu brojku od ostvarenih 700.000 noćenja- kaže direktor Turističkog ureda Rogoznice Mario Mladinić.

Po broju noćenja rogozničko područje i ove godine treće je po turističkom prometu u Šibensko-kninskoj županije i to bez značajnijih hotelskih kapaciteta. Općina Rogoznica ima tek par malih obiteljskih hotela sa svega 200 postelja, ali zato ima čak  1.774 registriranih privatnih iznajmljivača. Oni posjeduju 2041 turistički objekt s ukupno 12.918 glavnih i 3405 pomoćnih postelja, dok je u nekomercijalnim objektima registrirano 4073 kreveta.

Premda su brojke velike i na prvu ruku izgledaju realne, opći je dojam da je posljednjih par godina eskaliralo turističko crno tržište. Opći je dojam da je puno više ljudi na plažama, šetnicma i ulicma nego što ih je prijavljeno preko e-Visitora. Prije Zakon o legalizacije donekle je bilo i razumljivo da se iznjmljuje na crno jer dio nelegalnih objekata nije mogao dobiti potrebne dozvole, sada više nema nikavog razloga za crni biznis jer svi objekti u postupku legalizacije dobili su ili mogu dobiti uredne obrtnice.  

Tko iznajmljuje na crno? U prvom redu stranci, građani EU. U Rogoznici su kuće pokupovali Nijemci, Česi, Slovaci, Norvežani, Belgijanci... Velike su to kuće s više apartmana, neki vlasnici imaju i po nekoliko kuća, a malo njih ima dozvolu za iznajmljivanje.

U tim objektima gosti se smjenjuju kao na traci, a ne plaćaju ni porez ni boravišnu pristojbu. Prema procijeni turističkih vijećnika najmanje je 25 posto crnog tržišta. Neki su pokušali i prijaviti iznjamljivače na crno, ali na te brojeve se ne javlja nitko.

U Turističkoj zajednici saznajmemo da pune tri godine inspektori nisu posjetili rogozničko područje, a kako i mogu kada ih ima samo dvoje za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju i kontroliraju i u njihovoj nadležnosti nisu samo iznajmljivači.
 

20. travanj 2024 03:02