StoryEditorOCM
ŽupanijaNoć antičkog Colentuma na Murteru

Pirati pred Colentumom sutra gledaju "Uspon i pad Rimskog carstva"

Piše Šibenski.hr
21. kolovoza 2017. - 17:10

U utorak 22. kolovoza 2017. u Murteru će se održati šesta po redu manifestacija Noć Colentuma u organizaciji TZO Murter-Kornati i suradnika. Cijeli program održat će se na samom arheološkom nalazištu na mikrolokalitetu rimske vile uz more i novu arheološku plažu na poluotoku Gradini.

Mali antički sajam počine u 18:30h, a povijesno uprizorenje “Pirati pred Colentumom” u 20h, nakon čega će na vidikovcu biti priređena projekcija zanimljivog dokumentarca “Uspon i pad Rimskog carstva”, ukoliko vremenske prilike budu dopuštale.

 S obzirom na lokaciju arheološkog lokaliteta Colentum, za posjetitelje će biti organiziran prijevoz turističkim vlakićem s dvije najfrekventnije turističke točke u Murteru.

U povijesnom  uprizorenju sudjelovat će skupina djece iz Murtera te odrasli Murterini s gajetama, skupa s glumcima profesionalcima iz Šibenika pod vodstvom režisera i dramaturga Serđa Mioča.

Manifestacije je pogodna za obitelji s djecom. Posjetitelji se mogu aktivnije uključiti tako da na samu manifestaciju dođu obučeni u antičkom stilu.

Uvod u manifestaciju počinje večeras, 21. kolovoza u 20:00h na murterskoj Hramini, radionicom “Rimska kuhinja i blagavaonica” za djecu predškolskog i školskog uzrasta, u organizaciji udruge Argonauta.
Suorganizatori „Noći Colentuma“ su Udruga Argonauta i Općina Murter-Kornati a suradnici Muzej grada Šibenika, JU NP Krka te Poljoprivrdena zadruga Kornati.

Manifestacija „Noć Colentuma“ temelji se na arheološkoj prošlosti otoka Murtera. Brdo Gradina, naseljeno još od prapovijesti, preko liburnskog pa do rimskog doba pravi je izvor inspiracije za stvaranje programa i proizvoda u turizmu. Na ovom arheološkom nalazištu posljednjih godina su u organizaciji udruge Argonauta i lokalne lokalnih dionika provedeni brojni projekti, a kao vidljivi rezultat tog rada nastali su opipljivi proizvodi poput suvenira i pripovijetki, kazališnih predstva ali i proizvodi poput studentskog arheološkog kampa, projekata europske volonterske službe i te različitih edukativnih radionica arheološke tematike I arheološke plaže koji doprinose pozicioniranju Murtera kao turističke destinacije.
 

19. travanj 2024 18:18