StoryEditorOCM
ŽupanijaMEĐUNARODNA SURADNJA U BURNUMU

Čudima moderne tehnologije vratite se u prošlost: Na pametnom telefonu izranja rimski amfiteatar

19. kolovoza 2017. - 16:53

Prof. Francesca Sofia, ravnateljica Odsjeka za povijest kulture i civilizacije – Alma Mater Studiorum Sveučilišta u Bologni, Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš, i mr. sc. Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove NP "Krka", potpisali su sporazum o istraživanju za studiju, dokumentaciju i valorizaciju rimskog amfiteatra u Burnumu.

Znanstvena suradnja tih institucija započela je 2005. godine na arheološkom lokalitetu Burnum, na kojem se od tada redovito, svake godine, provode eksperimentalna i inovativna istraživanja u cilju razumijevanja dinamike naseljavanja u rimsko doba i njezina utjecaja na mikrolokalitet Burnum, ali i na šire područje uzvodnog toka Krke. Podršku projektu pružaju i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Centar za jadransku arheologiju i hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.



Novi istraživački projekt sastoji se od niza topografskih mjerenja i dokumentiranja s tehnološki naprednom opremom i inovativnim metodama (laserski skener, dron...). Osim u znanstvene svrhe, rezultati će biti korišteni za izradu detaljne rekonstrukcije arhitektonskog kompleksa i antičkih tehnika gradnje u cilju predlaganja grafičke rekonstrukcije amfiteatra.

Tehnička i znanstvena mjerenja dobivena ovim metodama omogućit će stvaranje virtualnih rekonstrukcija koje će posjetiteljima biti dostupne preko tableta i pametnih telefona kao koncept proširene stvarnosti. Krajnji rezultat bit će videoradovi kojima će posjetitelji moći doživjeti izgradnju amfiteatra, najznačajnije arhitektonske promjene tijekom stoljeća, i na kraju napuštanje i propadanje rimskog vojnog amfiteatra. Analitički pristup koji objedinjuje arheološke lokalitete i tehnološki napredak primijenjeni u kulturnoj baštini pridonose posjetiteljevu razumijevanju arheoloških istraživanja i razvijaju nove oblike turizma.



Ukupna vrijednost projekta iznosi 60 tisuća eura, koje će financirati Javna ustanova Nacionalni park "Krka". Rok završetka projekta je dvanaest mjeseci.
– Englezi su ovih dana objavili Atlas najvažnijih antičkih arheoloških lokaliteta na svijetu, a među njima su iz Hrvatske samo dva, Salona i Burnum. Kada se radi o tom rimskom vojnom logoru, usudio bih se kazati da je to jedan od najznačajnijih antičkih lokaliteta koji se trenutno istražuju u svijetu – kazao nam je Joško Zaninović, ravnatelj drniškog Muzeja, ističući kako u slučaju Burnuma nije riječ samo o velikoj turističkoj atrakciji, nego i o velikoj znanstvenoj vrijednosti ovog lokaliteta koji će pohoditi razne stručne ekskurzije sa svih strana Europe i svijeta.

Samo sveučilište u Bologni, s kojim drniški Muzej ima dugogodišnju uspješnu suradnju koja traje već 12 godinu, ima 110 tisuća studenata, pa je već i iz te brojke jasno o kojem je potencijalu riječ.
– Mi u suradnji sa sveučilištima u Bologni i Sieni već godinama primjenjujemo najnovije znanstvene tehnike poput 3 D skeniranja i holograma, tako da će posjetitelji sve te vizualne sadržaje nakon završetka projekta moći vidjeti u arheološkoj zbirci Burnum u Puljanima – kazao nam je Zaninović.

19. travanj 2024 06:42