StoryEditorOCM
Županija15. Kup Tribunja u lovu tunjom iz usidrene brodice

Vodičani (opet) prvi, a slavni Petar Nadoveza lovio fratre za tribunjsku ekipu Škafar

Piše i snimio: Šime Duvančić
15. kolovoza 2017. - 20:59

Tradicionalno, svake subote najbliže blagdanu Velike Gospe SKRM Pirka iz Tribunja organizira Kup Tribunja, otvoreno ekipno prvenstvo u kančarenju iz usidrene brodice. Na njemu se smije loviti štapom i preko prsta, a poslije petosatnog lova svaka tročlana ekipa, na mjerenje smije donijeti samo dvadeset riba.
Na ovogodišnjem, jubilarnom 15-om natjecanju održanom ovaj put u nedjelju, 13. kolovoza, nastupilo je 17 mješovitih ekipa iz Dalmacije i jedna iz Slovenije. Zbog jake bure, umjesto u vodama Kaprija, lovilo se u priobalju, u predjelu Sovlje, sjeverno od Tribunja.

Većina ekipa se sidrila dalje od obale, na dubinama od preko 40 metara očekujući dobar ulov fratara porcijaša, kojim obiluju škrapastom dno oko Tribunja. No, za razliku od prethodnih godina, ta riba nije bila gladna pa su ekipe koje su uporno čekale da fratri prorade ostvarile loš ulov. Među njima i jedna od favorita, ekipa Škafar iz Tribunja, pobjednici od prije tri godine, za koju je lovio i proslavljeni golgeter bilih Petar Nadoveza.

Suprotno očekivanju, izostao je obilat ulov i velikih potki, kako u Tribunju nazivaju lumbraka, a nije pala ni jedna iole krupnija komarča, inače u ovim vodama veoma česta lovina. Većina je lovila arbune, kako na škrapastom tako i na miješanom dnu bliže obale. Međutim, radilo se o za ove vode malim, arbunima teškim od 150 do 200 grama.

Za razliku od ostalih, prva ekipa ŠRK Mali porat iz Vodica svo vrijeme je lovila u zavjetrini otočića Prišnjak, što se pokazalo dobitnim rješenjem. Poput ostalih lovili su ribe teške do 150, najviše 200 grama, malo poviše dna šarune i bukve, a na dnu arbune. No, za razliku od ostalih, na pjeskovitoj oazi ulovili su i pauka od četvrt kilograma te malo težeg perjaša, što im je bilo dovoljno za tijesnu pobjedu ispred ekipa ŠRK Špinut iz Splita, koju su činili vrlo iskusni natjecatelji Ante Deanković i Stipe Klanfar predvođeni reprezentativcem Darkom Dvornikom.

Na kraju su Vodičani ostvarili uvjerljivu pobjedu jer je 15- tak minuta prije kraja lova Zoran Milin uspio prevariti kovača od 1.726 grama koji je prije toga pola sata nemilice čistio udice pribora njegovih kolega Šime Juričeva Barbina i dr. Mladena Lešina. Tako je Milin treću godinu za redom osvojio pehar za najkrupniji pojedinačni ulov, a ekipa ŠRK Mali porat treću pobjedu za redom i veliki pobjednički pehar u trajno vlasništvo.

Poredak:
1. ŠRK Mali porat 1 (Šime Juričev Barbin, Zoran Milin, Mladen Lešin), Vodice, 4.634 grama ulova,
2. ŠRK Špinut (Darko Dvornik, Ante Deanković, Stipe Klanfar), Split, 2.878,
3. Aska (Zoran Podvorac, Dubravko Pajdo, Angelino Parkov), Tribunj, 2.730,
4. ŠRK Split (Ruško Rančić, Mario Perišić, Slaven Vuković), Split, 2.512,
5. Mirica (Srđan Podvorac, Srećko Kurtović, Ognjen Marković), Tribunj, 2.494, itd.


 

25. travanj 2024 02:21