StoryEditorOCM
ŽupanijaOPĆINA BILICE SLAVI 15. ROĐENDAN

Josip Čaleta Car: Lako je vodit misto kad s oporbom nisi na nož

15. kolovoza 2017. - 13:11


Plaketa i nagrada općine Bilice u jubilarnoj, 15. godini postojanja te općine pripala je bivšem saborskom zastupniku HSLS-a Željku Pavlicu. Upravo se Pavlic, obrazloženo je na svečanoj sjednici biličkog Općinskog vijeća, koja je u Pastoralnom centru održana u povodu 15. kolovoza, Dana općine Bilice i blagdana njezine nebeske zaštitnice Velike Gospe, iz saborskih klupa prvi zauzeo za osnivanje te jedinice lokalne samouprave.

Tek nakon što je Pavlic pristao biti izlagačem i promicateljem inicijative o osnivanju općine Bilice u hrvatskom parlamentu, prihvatile su je i druge političke stranke i njihovi predstavnici u Saboru, pa se, kazao je Neven Mikulandra, predsjednik Općinskog vijeća Bilica, podiglo više od 90 posto ruku.



- Bilice su tako dobile status općine, pa je red da se u ovoj jubilarnoj godini makar simbolično odužimo Željku Pavlicu, a naša duboka zahvala, naravno, pripada i svim članovima Inicijativnog odbora na čelu sa Vesnom Slavicom i pojedincima iz naše sredine koji su ustrajnim angažmanom na svoj način pridonijeli osnivanju općine - istaknuo je Mikulandra.

Ovogodišnji je laureat iz međimurske općine Sveta Marija zahvalio čelnicima i vijećnicima općine Bilice na dodijeljenom priznanju, a novčanu nagradu od pet tisuća kuna darovao je novoosnovanom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Bilice. Svoje domaćine darivao je i unikatnom čipkom koju su izradile vezilje iz njegova kraja te bocom međimurskog pjenušca.



Načelnik općine Bilice Josip Ćaleta Car u svom se obraćanju prisutnima prisjetio razdoblja kada su Bilice po infrastrukturnoj opremljenosti bile zaostalije od tadašnjih ruralnih krajeva. Razvojni zamašnjak pokrenuo se, ustvrdio je, osnivanjem općine.

- Prva rukovodeća garnitura pokrenula je infrastrukturne projekte, a ostale su ih samo nadograđivale i proširivale. Danas s ponosom možemo kazati da su Bilice okrenute turizmu kao najvažnijoj gospodarskoj grani. Uredili smo 5,5 tisuća četvornih metara plaže, rive, privezište, asfaltirali brojne prometnice i uveli javnu rasvjetu. Da smo na pravom putu i da je naša vizija opravdana, svjedoče i turističke brojke.



Prije dvije godine zabilježili smo 15 tisuća turističkih noćenja. Lanjsku godinu smo okončali s 38 tisuća noćenja, a siguran sam da ćemo taj rekord nadmašiti ove sezone. Posljednje četiri godine u našim vijećničkim klupama sjedila je konstruktivna oporba, a nedavni lokalni izbori pokazali su kako se uvijek i u svemu možemo dogovarati i donositi jedinstvene odluke kada se radi o dobrobiti Bilica - kazao je načelnik Ćaleta te dodao da u budućnosti priželjkuje spajanje dvaju biličkih bisera, uvala Vrulje i Stubalj, šetnicom i prometnicom.



Laureatu, vijećnicima i čelnicima te svim građanima Bilica njihov dan čestitao je i bilički župnik fra Ante Vukušić. Nakon svečane sjednice položen je vijenac i zapaljena svijeća u spomen na poginule i umrle hrvatske branitelje i Biličane pred središnjim križem kod crkve Gospe od Pomišljaja.

 


DARIJA PULJIĆ
Za uvalu Stubalj 800 tisuća kuna
Zamjenica šibensko-kninskog župana Darija Puljić, uz čestitke na postignutim uspjesima, u svoje i u ime župana Gorana Pauka, Biličanima je obećala potporu Županije u razvojnim planovima, kao i osiguranje novčanog iznosa za ambiciozni projekt uređenja uvale Stubalj.
Iz županijskog će proračuna, precizirala je dožupanica Puljić, za tu namjenu biti izdvojeno 300 tisuća kuna, dok će županijska Lučka uprava namaknuti dodatnih 500 tisuća kuna.


Uredili smo 5,5 tisuća četvornih metara plaže, rive, privezište, asfaltirali brojne prometnice i uveli javnu rasvjetu

18. travanj 2024 11:27