StoryEditorOCM
ŽupanijaNIJE IM POTRIBA

Bolje kuna u hladu nego dvi na suncu: Općina traži nezaposlene, ali... Murterkama se ne radi za 2600 kuna

Piše Mande Turčinov-Ježina
12. kolovoza 2017. - 14:56

Općina Murter-Kornati uputila je javni poziv svim zainteresiranim mještankama starijim od 30 godina s najviše završenom srednjom školom da se jave radi posla "pružanja potpore i podrške starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju". Posao bi trajao dvije godine, a sastojao bi se od dostave namirnica, pripreme obroka, čišćenja domova, brizi o higijeni, pomoći pri svlačenju i oblačenju, pomoći u socijalnoj integraciji…

 

Pozvala je također i mještane koji u svojoj okolini imaju nekoga kome je potrebna takva pomoć da se jave na info@murter.hr ili u zgradu Općine svakim radnim danom do 10. kolovoza. Takva usluga krajnjim korisnicima bit će besplatna, a ženama koje prihvate posao omogućit će se dodatno osposobljavanje i usavršavanje kako bi nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

I dok je potrebu za pomoć u kući do sada već iskazalo nekoliko starijih osoba, za rad u takvom poslu do sada se nije javio nitko, saznajemo od Julije Ježine, zamjenice načelnika.
- Datum koji je na pozivu nije fiksan, naznačen je kao termin za terensko ispitivanje, da uopće vidimo postoji li na našem području potreba za takvim uslugama s jedne strane, a s druge za takvim zaposlenjem. Obvezni partneri Općini u projektu su Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Prema službenoj statistici Zavoda u lipnju ove godine bilo je desetak žena koje odgovaraju traženom profilu. Pretpostavljam da dio žena nije ni prijavljen na Zavod, a da ih dio, budući da je turistička sezona, radi sezonski. Svim tim ženama bih poručila da se za posao mogu prijaviti i nakon sezone, to više što će im kroz projekt biti omogućeno daljnje usavršavanje i osposobljavanje kako bi nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada, a ne samo dvije godine starije i nezaposlene – poručuje Ježina.

 

Program zapošljavanja žena - "Zaželi", kojim se unapređuje položaj žena na tržištu rada i zaštita prava žena financirao bi se s 85 posto iz sredstava EU socijalnog fonda, a 15 posto iz sredstava Ministarstva rada i mirovinskog sustava, dok bi Općina Murter-Kornati zajedno s partnerima bila nositelj projekta. Zaposlene bi primale minimalnu plaću od 2500 do 2600 kuna za puno radno vrijeme, a svaka bi se žena brinula o četiri korisnika, dva sata po korisniku u prosjeku.

Koliko bi takva pomoć dobro došla pojedinim kućanstvima, najbolje ilustrira velik broj upita i, kako kaže Ježina, svi oni polažu svu nadu u takvu vrst općinske pomoći. Treba podsjetiti na to da u Murteru ne postoji dom za starije ni takozvani dnevni boravak za starije osobe. Stoga zamjenica načelnika apelira na nezaposlene tridesetogodišnjakinje s područja općine da još jednom dobro razmisle jer, naglašava, ovdje se radi o socijalnoj usluzi pomoći u kući, a ne skrbi i njezi teških bolesnika.

19. travanj 2024 03:28