StoryEditorOCM
ŽupanijaProsvjed u Tribunju zbog bazne stanice

Nećemo dopustiti da mobilni operateri rade što ih je volja bez našeg pristanka!

Piše i snimio Ante Talijaš
15. srpnja 2017. - 18:23

U subotu su mještani Tribunja održali miran prosvjed na području Mišje Drage u blizini mjesnog groblja, na kojemu je prije tri dana bez prethodne najave Općini Tribunj o gradnji, postavljena Bazna stanica jednog mobilnog operatera. Oko stotinjak uznemirenih mještana ovim činom, a predvođeni općinskim načelnikom Markom Grubelićem izrazili su svoje ogorčenje postavljanjem ove 40-ak metara visoke bazne stanice iznad ulice Put Križine u neposrednoj blizini stambenih objekata i turističkih apartmana.

- Nećemo dopustiti da u našem dvorištu, bez našeg pristanka, netko radi što ga volja. Da će bazna stanica biti postavljena na ovoj lokaciji, od investitora smo dobili obavijest prije četiri dana i ona je praktični niknula preko noći. Nitko nas prethodno od relevantnih institucija nije izvijestio da je investitor otvorio postupak ishodovanja akata o građenju bazne stanice – kazao nam je Marko Grubelić, načelnik općine Tribunj.

Općina Tribunj ovaj slučaj prijavila je Građevinskoj inspekciji, od koje su dobili odgovor kako je investitoru sve potrebite dozvole za gradnju izdao Županijski zavod za prostorno uređenje i urbanizam Šibensko-kninske županije.
- Premda je investitor od nadležnog županijskog ureda dobio potrebitu dokumentaciju, smatram da je bila potrebna i suglasnost Općine Tribunj, a koju mi ne možemo dati. Naime, investitoru je Županijski ured izdao dozvolu na temelju općinskom prostornog plana iz 2012. godine, a koji je stavljen izvan snage 2016. godine donošenjem novog Prostornog plana uređenja općine Tribunj.

U tom novom planu definirano je područje na kojemu mogu biti izgrađena građevine ovakvog tipa, a to je lokacija na brdu Stražnji vrh. Ovaj općinski plan dobio je i pozitivno mišljenje HAKOM-a. Dakle, postavljanje bazne stanice na lokaciji Mišje Drage je protuzakonito i učinit ćemo sve da se ona ukloni. Napomenuo bih kako je cijelo to područje građevinska zona, a zadržavanje bazne stanice znatno bi umanjilo vrijednost tamošnjih zemljišta – ustvrdio je načelnik Tribunja Marko Grubelić.

Protiv bazne stanice peticiju je potpisalo više stotina mještana Tribunja, a zbog nje početkom idućeg tjedna čelnici općine Tribunj održat će u Šibeniku sastanak s investitorom i odgovornih osobama iz Županijskog zavoda za prostorno uređenje.
 

25. travanj 2024 23:10