StoryEditorOCM
ŽupanijaVodički projekt iz snova

Od koje love će se graditi novi vrtić vrijedan 19 milijuna kuna? Stigla 'građevinska', a novac se čeka

Piše Ante Talijaš
12. srpnja 2017. - 14:32

Županijski odjel za prostorno uređenje izdao je građevinsku dozvolu za izgradnju novog dječjeg vrtića u Vodicama, u predjelu Doćina u središtu grada.

Naime, Grad Vodice do sada je financirao izradu idejnog projekta i idejnog rješenja, a izrađen je i glavni projekt ove nove predškolske ustanove. Pri kraju je i izrada izvedbenog projekta i projekta opreme uređenja objekta.
– Dobivanjem građevinske dozvole praktički je osigurana sva potrebna dokumentacija za realizaciju ovog projekta. Novi vrtić gradit će se na gradskom zemljištu u Doćinama površine 3,2 tisuće kvadrata, objekt će biti veličine od 2,4 tisuće metara četvornih bruto površine. Zadovoljavat će sve propisane standarde jedne predškolske ustanove i moći će primiti 200 mališana – kaže vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić.



Gradski vrtić "Tamaris", koji je smješten u glavnoj zgradi iza "stare škole" i u još dva iznajmljena pomoćna objekta, do sada je godišnje pohađalo 286 vodičkih mališana, od jasličkog do predškolskog uzrasta. Međutim, njegovi kapaciteti bili su premaleni da primi svu djecu koju su roditelji željeli upisati, odnosno potrebe za vrtićem bile su puno veće. Stoga se i izgradnja novog objekta nametnula kao prijeko potrebna.

 

– Sukladno Zakonu o predškolskom odgoju, u jednom objektu dječjeg vrtića može biti maksimalno do 200 djece. Postojeći matični objekt pohađalo je i pohađat će i ubuduće 140 mališana, dok ih je gotovo još toliko bilo u dva unajmljena objekta. Izgradnjom ovog novog vrtića više neće biti potrebe za najmom objekata, jer će njegovim kapacitetom od 200 mjesta pokriti sve dosadašnje potrebe, uključujući i listu čekanja od 50-ak mališana – rekla je Petra Kranjac, ravnateljica Dječjeg vrtića "Tamaris".

Prema glavnom projektu, vrijednost izgradnje zgrade vrtića, bez unutrašnje uređenja, iznosi oko 19 milijuna kuna.
– Za inicijalne radove, u gradskom proračunu je osigurano 1,5 milijuna kuna. Budući da su Vodice naselje s više od pet tisuća stanovnika, trenutno nema otvorene linije EU fondova za financiranje objekta predškolske namjene. Međutim, postoje najave da će do kraja ove godine doći do izmjena operativnog programa i otvaranja financijskih mogućnosti povlačenja europskih sredstava. Nadalje, u sklopu investicije nadam se da ćemo iz državnog proračuna osigurati sredstva za energetsku učinkovitost, odnosno za financiranje sustava grijanja i hlađenja fasada. Dakle, ako bude sufinanciranja iz europskih fondova i državnog proračuna, imat ćemo novi vrtić već za godinu dana. Ako ona izostane, morat ćemo se osloniti na sredstva iz gradske blagajne, pa će gradnja vrtića minimalno potrajati dvije godine – rekla je gradonačelnica dr. Nelka Tomić.


Tomić: Ako bude sufinanciranja iz europskih fondova i državnog proračuna, imat ćemo novi vrtić već za godinu dana

18. travanj 2024 15:24