StoryEditorOCM
ŽupanijaUz Dan državnosti u Oklaju

Ekipa "Čarobne kuhače" skuhale najbolju janjetinu s bižima na drugoj manifestaciji "Prominski bronzin" (FOTO)

Piše Tekst i foto: Katarina Rudan
25. lipnja 2017. - 21:29



Stotine Prominjana i njihovih gostiju dočekali su Dan državnosti na trgu u središtu Oklaja uz koncert grupe "Baruni" i vatromet, a sve se odvijalo u sklopu gastronomske manifestacije "Prominski bronzin" koju Općina Promina organizira drugu godinu povodom Dana državnosti.



 Već oko 17 sati počele su stizati ekipe koje su se natjecale u kuhanju janjetine s bižima na starinski način, u bronzinu nad vatrom. Prema pravilima, natjecati se mogu samo Prominjani. U kuharskim sposobnostima nadmetalo se šest ekipa, a pobijedila je - prema ocjeni stručnog žirija u kojem su bili Tomislav Špiček, Elena Grassi i Paško Bandalo – ekipa "Čarbne kuhače".



Drugo mjesto pripalo je ekipi "Roko" a treće su osvojile "Jagodice bobice". Općina Promina osigurala je meso, biže i drva, a sve ostale dodatke i začine kuharice i kuhari osigurali su sami.

Tomislav Špiček, jedan je od najpoznatijih zagrebačkih profesionalnih kuhara, koji je tijekom ljeta čest gost i predsjednik žirija na sličnim manifestacijama ocijenio je jela jako dobrima, uz jednu primjedbu.



- Zadovoljan sam, meso se nije raskuhalo, ukusno je, ali sam malo razočaran jer vidim da su se poveli modernim kuharstvo... Naše bake nisu pravile temeljce. Oni su svi odkoštavali meso, skuhali temeljac i tome zalijevali jelo. Ja smatram da za ovakav način kuhanja, u bronzinu i na vatri, meso treba biti nasječeno s kostima. Nemojmo bježati od toga, jer tako se radilo prije 50 ili 60 godina i to zadržimo, rekao je Špiček s kojim se svatko želio fotografirati i razmijeniti koju kuharsku.



Osim natjecatelja, jela su, izvan konkurencije, spremale i gostujuće ekipe među kojima županijska Udruga Slavonaca i Baranjaca "Hrast", Udruga putničkih turističkih agencija Splitsko-dalmatinske županije, JU Nacionalni park "Krka", Turistička zajednica Šibensko-kninske županije i drugi. Kuhalo se čobanac, veprovinu s gljivama i grahom, peklo paspalje i fritule, puru i druge delicije.



Kuhalo se čobanac, veprovinu s gljivama i grahom, peklo paspalje i fritule, puru i druge delicije. U pečenju fritula nakratko se okušao i šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je rado došao u Oklaj jer mu je – kako nam je rekao – drago da se ovakve manifestacije održavaju i u zaleđu jedne turističke  županije u kojoj se zadnjih godina sve više razvija i ruralni turizam.



Zadovoljan je bio i domaćin, načelnik općine Tihmir Budanko, koji je s ponosom iznio podatak da je u prošloj godini u općini Promina ostvareno 6000 turističkih noćenja, što je pokazatelj da se kraj turistički budi.
- Velike su mogućnosti i mi u svemu dajemo doprinos kao Općina, a moram naglasiti da u tom smislu imamo i izuzetno dobru suradnju s JU Nacionalni park "Krka", rekao je među ostalim Budanko.

Kako doznajemo od organizatora, potrošeno je oko 110 kilograma različitih vrsta mesa, a sva jela dijelila su se besplatno.



U sklopu "Prominskog bronzina" održana je i 4. smotra prominskih vina u suradnji s Udrugom vinara "Debit". Prema ocjeni stručnog žirija, na čelu s agronomom Marijom Tomićem, u kategoriji crnih vina prvo i drugo mjesto pripalo je merlotu Stipe Kneževiće, a treće Željku Broniću, također za merlot.

U kategoriji bijelih vina prvo i drugo mjesto također su osvojila vina Stipe Kneževića, debit i maraština, dok je treće mjesto osvojio Pavao Džapo za debit.



Organiziran je i sajam autohtonih proizvoda i suvenira, a u prigodnom kulturno-umjetničkom programu nastupili su KUD Ivana Gorana Kovačića iz Bibinja i KUD "Naši korijeni" iz Kljaka.



 

20. travanj 2024 00:49