StoryEditorOCM
ŽupanijaVITEZICE 'OKRUGLOG STOLA'

Kralja Zvonimira čuvaju žene iz udruge čiju glavnu pokretačku energiju ne čine muškarci

Piše Marija Lončar
Nikolina Vuković Stipaničev
25. lipnja 2017. - 13:55
Zvonimorvi dani, manifestacija koju organiziraju kninksi KUD Kralj Zvonimir

Kninsko Kulturno-umjetničko društvo "Kralj Zvonimir" ove godine obilježava dva desetljeća postojanja. Okuplja 200 članova, malih i velikih, no mnogih događanja, radionica i manifestacija u tom gradu ne bi ni bilo da nije "Kralja Zvonimira“. Ne bi bilo ni Zvonimirovih dana, srednjovjekovnog festivala i sajma koji se nedavno održao na Kninskoj tvrđavi. Desetu godinu zaredom i s najvećim brojem viteških i plesnih skupina, izvođača i udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Mađarske.

Vrsne streličarke

Naime, KUD "Kralj Zvonimir“ jedan je od organizatora te manifestacije za koju u Kninu vjeruju da ima veliko kulturno i turističko značenje za njihov grad. Zbog tog dvodnevnog događanja, pod okriljem KUD-a osnovani su i Vitezovi kralja Zvonimira i plesna skupina Ninije, a udruga još ima i svoje kazalište za djecu i mlade "Pinokio“, likovne radionice, folklornu dječju skupinu te školu tanga. Iako udrugu vodi muškarac - Tvrtko Kaić, glavnu pokretačku energiju čine žene! Potvrđuje to i članica Upravnog odbora Nada Hržić. Smije se dok to govori, ali misli ozbiljno! Većinu članova KUD-a, kaže, čine žene, a Zvonimirove dane pokrenula je i osmislila upravo Hržić.



- U Kninu su žene aktivnije i dominantnije nego muškarci! Je, stvarno je tako! I Vitezovi kralja Zvonimira zapravo su vitezice. Cura je 20, a muškaraca samo šest! I zapovjednica Vitezova je žena – Sanja Bebek! Vješte su one i s mačevima, ali su ipak bolje u streličarstvu!
Hržić je i voditeljica "Ninija", plesne skupine koja se bavi srednjovjekovnim i suvremenim plesom. Za sada okuplja tek sedam plesačica, tri odrasle i četiri male "ninije". Ime su dobile prema jednom od povijesnih naziva Knina, jer u tom gradu mnogi se prošlosti vole više okretati negoli sadašnjosti u kojoj cvjetaju nezaposlenost, iseljavanje mladih i socijalne iskaznice. Jedne takve i Hržić je vlasnica. Ova rođena Zadranka u Knin je došla nakon Oluje kao samohrana majka, s Brača iz Supetra gdje je odrasla i živjela! U Kninu je odavno prepoznata kao jedna od glavnih pokretačica kulturnog života, ali unatoč tomu i dalje je nezaposlena. No, njezin entuzijazam to nimalo nije umanjilo.



U "Kralju Zvonimiru“ vodi i likovnu sekciju, osnovala je kazalište Pinokio, a ime KUD-a proslavila je i izvan Knina mjuziklom "Kralj Zvonimir“ koji je tijekom tri godine gostovao diljem Hrvatske. Hržić je i u toj priči bila jedna od glavnih pokretačica, a zahvaljujući njenoj upornosti i vještini u pisanju projekata, mjuzikl je od Ministarstva kulture dobio 230.000 kuna za gostovanja i nastupe izvan Knina. Dobila je Hržić novce i za druge projekte i sve to uspjela je napraviti, smije se, samo za završenom osnovnom školom.

Luda za srednjim vijekom

- Kada sam došla u Knin, imala sam samo osnovnu školu, ali kako sam vrlo brzo počela voditi likovnu udrugu, pa kazalište za djecu, galeriju Kreativni kutak i za to znala pronaći novac putem projekta, tadašnji predsjednik "Kralja Zvonimira“ Mato Užanović pozvao me u KUD da i za njih pišem projekte. Bilo je to prije 15 godina.



Tako sam se uključila u rad društva i pisala projekte i za njih. Išlo mi je za rukom, a onda me je Mato, koji je vodio Pučko otvoreno učilište, nagovorio da tu položim srednju školu. Tako sam završila za trgovkinju, ali nisam ni dana radila u toj struci – govori Hržić.
Valjda su tako htjele okolnosti, a okolnosti su htjele i da se Hržić zarazi srednjim vijekom. Barem će tako ona reći. Ističe kako su Zvonimirovi dani potvrda tomu, a i kćer Miju zarazila je time.
- I Mia je članica Vitezova kralja Zvonimira. Teško je odoljeti srednjem vijeku! – smije se Hržić, uvjerena da je pred KUD-om "Kralj Zvonimir“ još puno zanimljivih projekata o kojima će se u kninskim kulturnom i zabavnom životu još puno govoriti.


Amor, Marko i Anna Magia
Marko Popović iz udruge 'Aureus unicornis' iz Gornje Stubice od početka surađuje s kninskim KUD-om u organizaciji Zvonimirovih dana. O njegovoj reputaciji i iskustvu govori i to što je jedan od 13 podmajstora njemačke škole mačevanja na svijetu, a priprema se i za majstorski ispit. Osim što u Hrvatskoj vodi školu mačevanja, radi i scenografije srednjovjekovnih bitaka.
U jednoj takvoj sudjelovao je i na Klisu, gdje je glumeći osmanlijskog zavojevača sudjelovao u otmici djevojke iz Poljica. Ona se hrabro borila, ne bi li izbjegla silovanje, te je u žaru borbe, nimalo ne glumeći, Popovića nogom pogodila u međunožje. Bol je, međutim, brzo zaboravljena jer ga je istodobno pogodila i Amorova strelica.
S Ana Marijom, djevojkom iz Poljica, Marko se oženio, dobio sina Aresa te svi troje žive i putuju od jedne do druge srednjovjekovne priče, sajma i festivala poput Zvonimirovih dana. Ana Marija postala je Anna Magia, a u Kninu su tražili i njezin autogram jer je među ljubiteljima srednjovjekovlja i te kako poznata. Ima i svoj Youtube kanal.

24. travanj 2024 04:57