StoryEditorOCM
ŽupanijaPOVRATAK U POVIJEST

Podno arheološkog lokaliteta Velika Mrdakovica u subotu će biti zabavno - dođite na rimske bakanalije!

Piše Katarina Rudan
22. lipnja 2017. - 11:25


U subotu, 24. lipnja u 20 sati, podno arheološkog lokaliteta Velika Mrdakovica ponovno se održava živopisno povijesno uprizorenje života kakav je bio na ovim prostorima prije više od tri tisućljeća. Posjetitelje očekuje antički teatar koji će uprizoriti Kazalište Točka na I, atraktivan ples Udruge Gaia i spektakularni nastup LUNCTUS TRIBUS – krotitelja pokreta, vatre i ritma, a sve će biti začinjeno dobrom rimskom gozbom.

Besplatan prijevoz kombijima s Autobusnog kolodvora Vodice organiziran je od 19.30 sati, a ulaznica za događanje stoji 30 kuna. Bakanalije se događaju u organizaciji vodičkoga Pučkog otvorenog učilište i Turističke zajednice.

Mali uvod u negdašnji život ovog lokaliteta dat će arheolog Toni Brajković, nakon čega, oni koji žele mogu krenuti i u iscrpniji stručni obilazak samog liburnsko-rimskog naselja na tjemenu brda.

Bakanalije su  zamišljene  kao manifestacija koja će oživjeti način života na prostoru Velike Mrdakovice prije 2000. godine. Ideja je nastala još 2012. godine kada je Pučko otvoreno učilište Vodice, uz pomoć Muzeja grada Šibenika organiziralo Noć Muzeja kod Rimske cisterne, upriličivši starorimski običaj spaljivanja pokojnika uz rimsku gozbu.
- Predivan autentični ambijent i spoznaje do kojih smo došli tijekom kontinuiranih arheoloških iskapanja na nekropoli Velike Mrdakovice, koja su ponovno pokrenuta 2011. godine nakon gotovo tridesetogodišnje stanke, dali su nam mogućnost da možemo zamisliti tko su bili, kako su privređivali i kako su živjeli stanovnici drevnog rimskog naselja koje je arheolog Toni Brajković od milja nazvao hrvatskom Mikenom - kaže ravnateljica POU-a Gordana Birin.

25. travanj 2024 19:33