StoryEditorOCM
ŽupanijaNovi saziv stari folklor

Evo kako je HDZ osigurao većinu u Županijskoj skupštini: Očekivano, ruku mu je dao najdugovječniji koalicijski partner - SDSS! (FOTO)

21. lipnja 2017. - 14:29

Nediljko Dujić (HDZ) novi je stari predsjednik, a Tanja Radić Lakoš potpredsjednica Županisjek skupštine šibensko-kninske. Oboje su dobili potporu 23 od ukupno 42 izabrana vijećnika (na Skupštini je bio 41).
- Nakon Raškovića, Rašković. Imamo najdugovječniju koaliciju u županiji, HDZ-SDSS- komentirao je po završetku konstituiranja Županijske skupštine oporbeni vijećnik, bivši HNS-ovac Petar Mišura.

U Skupštini HDZ ima 21 vijećnika, koalicija SDP-HNS-HSS-HSU 7, NL Stipe Petrine 6, Most 4 i SDSS 3.
Stari cirkus u Skupštini, čiji su glavni akteri nezavisni Stipe Petrina i HDZ-ov Nediljko Dujić, očigledno se nastavlja. Tako ni konstituirajuća sjednica nije mogla proći bez uobičajenog "folklora". A počelo je odmah, duelom predstojnice Ureda državne uprave Edite Grubišić i vijećnika Petrine koji je tvrdio da se krši zakonom pripisana procedura i da predstojnica ne zna svoj posao.

Petrina je uporno isticao da se ozbiljno krši Poslovnik i Statut Skupštine jer nisu prozvani samo izabrani vijećnici nego i zamjenski, prije negoli je Mandatno-imunitetska komisija utvrdila tko je stavio mandat u mirovanje zbog nespojivih dužnosti ili podnio ostavku zbog osobnih razloga. A upravo problem jest u zamjenskim vijećnicima, i to SDSS-a, tvrdio je Petrina, jer njihove ostavke nisu ovjerene kod javnog bilježnika, pa su, smatra, time nepravovaljane. No, takvu je opasku Nediljko Dujić, u funkciji predsjedavajućeg, lakonski odbio tvrdeći kategorično da su svi izabrani vijećnici u skladu sa zakonskom procedurom stavili mandate u mirovanje, ili podnijeli ostavke, a tko misli drugačije uvijek može uložiti prigovor.

-Skupština je nelegalna- ustrajao je Petrina, ali čemu ulagati prigovor kad su vijećnici SDSS-a zapravo produžena ruka HDZ-a.
Inače, umjesto Gorana Pauka, koji je dobio novi mandat šibensko-kninskog župana, u Skupštinu je kao zamjena ušao Ante Vrcić, a umjesto SDSS-ove zamjenice župana Anje Šimpraga, Mirko Vojnović. Ognjen Vukmirović i Željko Džepina iz SDSS-a iz osobnih su razloga podnijeli ostavke, a zamijenili su ih Dragan Vukmirović i Sanja Kosijer.

I Franko Vidović, izabrani vijećnik koalicije SDP-HNS-HSS-HSU, iz osobnih je razloga podnio ostavku na tu dužnost a mjesto u ŽS prepustio Kristijani Jerkov, dok je vijećnika NL SP Milivoja Gracina zamijenio Ante Šolić.

Oporba je pokušala predložiti i vlastiti "dvojac" za vodstvo ŽS- Krunoslava Mazalina (HSS) za predsjednika i Ivicu Ledenka (Most) za njegova zamjenika, ali kako su propustili na vrijeme za to prikupiti trećinu glasova vijećnika, o tome se nije ni glasalo. Dujić je odbio dati pet minuta pauze oporbi za prikupljanje potpisa,a Petrinu je pokušao ušutkati opaskom: Ne znam zašto vam u ŽS ne treba liječnički tim, a na sudu vam treba...

-Zahvaljujem svima, i vama koji ste me podržali i vama koji ste bili suzdržani i onima koji su bili protiv moga izbora, jer sve je to demokracija, a razlika mišljenja je bogatstvo demokracije- kazao je nakon izbora Dujić, dodajući kako mu je žao što se u duhu dobrog demokratskog običaja nije uspjelo postići jedinstvo u glasanju za novo vodstvo ŽS, kao što je bio slučaj u GV-u Šibenika, "a imat ćete 4 godine da me kritizirate pa čak i napadate."Njegov je jedini cilj, kako je naglasio, da Skupština radi po zakonu i poslovniku, a "trudit ću se da svaki od vas ima pravo iznošenja svoga mišljenja jer smo svi mi izabrani od građana i ti građani moraju imati pravo glasa u ovoj Skupštini, sviđalo se to vladajućoj većini ili ne," obećao je Dujić.

Na prvoj sjednici ŽS prisegu su, osim vijećnika, položili i župan Goran Pauk te njegovi zamjenici Darija Puljić, Nikola Blažević te Anja Šimpraga.

20. travanj 2024 11:44