StoryEditorOCM
Županija'MILJEVAČKE UŽANCE'

Bogata kulturna baština i narodni običaji: "Miljevački tići" sačuvat će nošnju, pučke napjeve i kolo (FOTO)

Piše Tekst i foto: Matilda
JELČIĆ STOJAKOVIĆ
19. lipnja 2017. - 11:29

U sklopu programa svečanog obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja Miljevaca i ove su godine, 14. put zaredom, održane "Miljevačke užance", tradicionalna manifestacija kojoj je cilj njegovanje bogate kulturne baštine i narodnih običaja.

Domaćinima i organizatorima "Užanci", Kulturno-umjetničkoj udruzi "Miljevci", pridružili su se i gosti - članovi KUD-a "Radišić" iz Radišića i KUD-a "Anka Ošpuh" iz Ludbrega. Sve to kako bi, rečeno je na početku manifestacije, zajednički pridonijeli proslavi velikog jubileja oslobođenja miljevačkih sela i rodnog ognjišta u Domovinskom ratu jer su "vjera, snaga, ponos i domoljublje duboko utkani u samo biće miljevačkog čovjeka i hrvatskog vojnika".

Najviše pozornosti izazvali su neodoljivi "Miljevački tići", koji su publici plesom i pjesmom pokazali kako njeguju tradiciju svojih predaka, a najveći pljesak zaslužila je malo starija sekcija KUU "Miljevci" koreografijom "Geni kameni".
Pod geslom "Neka traje loza naša" Miljevčani su i inače tijekom svih ovih godina pokazali i dokazali svoju ljubav i žar koji gaje prema običajima svojih devet sela.

– Naš cilj je bio oživjeti i nošnju, pučke napjeve i kolo, te ne dozvoliti da padnu u zaborav, a cilj smo i ostvarili učeći svoje "tiće", naše najmlađe članove, kako su to radili naši stari. Uspjeli smo privući mladež i zainteresirati za folklor. Oni su ta jezgra koja će za nekoliko godina stasati u glavnu sekciju. Naša koreografija je iz naroda, prenijele su nam je starije gospođe, onako kako su se one sjećale kolarišta ispred crkvi sv. Petra i Pavla i Imena Isusova. Dakle, naglasak nam je na izvornoj tradicijskoj kulturi – istaknuo je Drago Bačić, predsjednik KUU "Miljevci".

"Miljevačke užance", dodao je Bačić, iz godine u godinu promiču i čuvaju bogatstvo i raznolikost folklornog naslijeđa i iz drugih dijelova Hrvatske, a svojim zavičajnim plesom i pjesmom ove godine posjetitelje su počastili gosti iz Ludbrega i Hercegovke iz Radišića, dok su oni sami oduševljeni gostoprimstvom te ljepotama Krke i Visovca.


U srijedu 25. obljetnica akcije
Osim "Miljevačkih užanci" i turnira veterana u malom nogometu, središnja zbivanja programa 25. obljetnice akcije "Miljevci", odvijat će se na samu obljetnicu, u srijedu 21. lipnja, kada će se postrojiti sudionici akcije "Miljevci" u 17.30 sati.
Zatim će biti položeni vijenci na spomen-obilježje dok će se sveta misa zadušnica u 19 sati održati u crkvi Imena Isusova u Drinovcima, a predvodit će je šibenski biskup Tomislav Rogić. Slijedi odrješenje za poginule branitelje, otvorenje izložbe ratnih fotografija, prigodno druženje i od 21 sat nastup ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado".

24. travanj 2024 18:10