StoryEditorOCM
ŽupanijaBurno u HDZ-u

Osnivači stranke traže ostavke zbog blamaže u Kninu - Josipa Rimac se posipa pepelom: Ja sam najodgovornija za poraz, ne bojim se kazne

13. lipnja 2017. - 15:44

Zajednica utemeljitelja šibensko-kninskog HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" oglasila se otvorenim pismom. U njemu daje potporu svome stranačkom šefu Andreju Plenkoviću u slaganju parlamentarne većine s ciljem političke i gospodarske stabilnosti države, ali istodobno poziva na ostavku predsjednicu kninskog HDZ-a Josipu Rimac, smatrajući je odgovornom za gubitak izbora.

Za razliku od Dubrovnika i Splita gdje HDZ nije imao vlast u prošlom mandatu, a sada ju je osvojio, u nekim općinama i gradovima, posebice u Kninu, konstatiraju utemeljitelji u svom pismu koje potpisuje predsjednik Ivica Bratić, nisu postigli očekivane rezultate. Posljedica je to zasićenosti birača dosadašnjim vodstvom, smatraju, ali i "izostanka kvalitetnog programa i propuštene prilike da se na ove lokalne izbore izađe s novim, svježim ljudima i idejama koje glasači tradicionalno podržavaju".

- Utemeljitelji HDZ-a Šibensko-kninske županije, koji su, kako tvrde, upozoravali na slabu podršku birača kandidatima za gradonačelnike i načelnike u nekim sredinama, drže odgovornim za loš rezultat Gradski odbor HDZ-a Knina i općinske odbore u sredinama koje nisu prepoznale potrebe i očekivanja birača i zbog toga izgubili izbore. Očito, vjeruju, nisu prepoznali ni iznimnu važnost Knina za HDZ. Zbog svega, utemeljitelji stranke u županiji drže prijeko potrebnim promijeniti, odnosno opozvati stranačko vodstvo u Kninu i izgubljenim općinama, te imenovati povjerenstva koja bi stranku vodila tijekom tih promjena.

Predlažu da se napravi detaljna analiza izbornih rezultata za Šibensko-kninsku županiju na svim razinama radi poboljšanja rezultata HDZ-a - stoji u pismu županijske Zajednice utemeljitelja "Dr. Franjo Tuđman".



Što o prijedlogu opoziva Josipe Rimac, čelnice kninskog Gradskog odbora HDZ-a, misli Nediljko Dujić, predsjednik Županijskeog odbora stranke?
- Svatko ima pravo tražiti ostavke od izbornih gubitnika, ali u okviru demokratske procedure. To je legitimno. Na nacionalnoj razini stranke, dakle, na Predsjedništvu HDZ-a, dogovorili smo da treba napraviti analizu izbornih rezultata u cijeloj državi, pa tako i u Šibensko-kninskoj županiji, ali nakon konstituiranja vlasti u jedinicama lokalne samouprave. Odluku ćemo donijeti na nacionalnoj razini - kaže Dujić.

Na pitanje zar to nije u neposrednoj ingerenciji Županijskog odbora, ističe: "Ma, to je u nadležnosti ŽO HDZ-a, ali smo se dogovorili da ćemo napraviti analizu iz koje će se vidjeti zašto smo izgubili Knin, Tribunj, zašto smo postigli loše rezultate u Tisnu, Pirovcu i Primoštenu. Gdje su se dogodili propusti i kako dalje djelovati. Službeno će na kraju odluku donijeti ŽO HDZ-a, ali ne želim da ispadne da netko ima nešto protiv nekoga i zato će se analizirati ukupni rezultati, bez iznimke, i pričekati stav i ocjena Središnjice. Prije bilo kakve odluke, sve treba dobro izvagati - veli diplomatski Dujić.

Odluka će biti donesena početkom idućeg tjedna za kada je sazvana sjednica ŽO HDZ-a.
- Da sam ja izgubio izbore, podnio bih ostavku još u izbornoj noći. Ali ovdje se ne radi o meni. Kao predsjednik ŽO HDZ-a moram napraviti kvalitetnu analizu i na temelju nje donijeti najbolju odluku za stranku - poručuje Nediljko Dujić.

Je li Josipa Rimac spremna na ostavku?
- U stranci sam od 16. godine, a predsjednica Gradske organizacije HDZ-a već 11 godina i smatram da se te stvari rješavaju unutar kuće pa ne želim utemeljiteljima poruku slati preko medija. Zanimljivo je da su sve medije obavijestili o svojim zahtjevima, samo ne i Gradsku organizaciju HDZ-a u Kninu. A mi bismo im se rado očitovali na to njihovo pismo - ističe Josipa Rimac. Ne osporava gubitak izbora, ali smatra da treba pričekati cjelovitu analizu i na temelju nje donijeti odluku.

- Poštovat ću odluku stranačkih tijela kakva god ona bila. Nema nikakve drame. Ako zaključak nakon analize bude da je sva odgovornost na Josipi Rimac, dobro. Prihvaćam i to. Izdržala sam ja i gore, pa ću i to. Naravno da je ovo poraz, ali u spletu okolnosti kakve su bile, dobro smo i prošli. Naš je Gradski odbor napravio analizu, jedinstveni smo, znamo gdje je greška, očekujemo razgovor s Predsjedništvom ŽO HDZ-a i središnjicom. Ja jesam prva i najodgovornija i od toga ne bježim - kazala nam je Josipa Rimac, danas vijećnica u Gradskom vijeću Knina.


JA BIH SE POVUKAO
Da sam ja izgubio izbore, podnio bih ostavku još u izbornoj noći. Ali ovdje se ne radi o meni - rekao je Nediljko Dujić

25. travanj 2024 06:41