StoryEditorOCM
ŽupanijaVODIČKI ŽENSKI OBRAČUN

Sanja: Dođi na dvoboj Nelka: Ne zanimaš me

Piše Ante Talijaš
24. svibnja 2017. - 10:34

Nakon prvog kruga lokalnih izbora Vodice nisu dobile nasljednicu dugogodišnje HDZ-ove gradonačelnice Branke Juričev-Martinčev.



Prema očekivanjima, daleko najveći broj glasova - 2059 ili 45,89 posto - osvojila je kandidatkinja HDZ-a dr. Nelka Tomić, no to joj ipak nije bilo dovoljno da sa svojim suradnicama ispije pobjednički šampanjac. Za dva tjedna, ova šibenska ginekologinja, sučelit će se u drugom krugu sa Sanjom Radin-Mačukat, svojom dojučerašnjom stranačkom kolegicom i disidenticom HDZ-a. Sanja Radin-Mačukat dugogodišnja je ravnateljica Gradske knjižnice i predsjednica Kluba dobrovoljnih davatelja krvi, a drugi krug kao kandidatkinja nezavisne "Liste našega mista" izborila je sa 1093 osvojenih glasova ili 24,36 posto. Ovakav ishod nedjeljnih izbora samo je za neupućene svojevrsno iznenađenje, a presudnu potporu Sanji Radin-Mačukat da uđe u drugi dalo je biračko tijelo - vodičkog SDP-a. Oko 700 glasača SDP-a, procjena je potpisnika ovih redaka, dobrog poznavatelja vodičke političke scene, okrenulo je leđa stranci i dalo glas kandidatkinji "Liste našega mista".



Nakon izbornog uspjeha i prospavane noći Sanja Radin-Mačukat nije željela davati izjave za medije. U izbornoj noći zahvalila je Vodičanima na podršci te priznala kako nije očekivala ovako odličan rezultat. Ujedno, pozvala je protukandidatkinju dr. Nelku Tomić na sučeljavanje prije drugog izbornog kruga, poručivši kako njoj prepušta odabir vremena i mjesta njihova verbalnog ogleda.
- Ne bojim se sučeljavanja. Kao što se nisam bojala odlaska na prvu crtu bojišnice u Domovinskom ratu, kao što se ne bojim odgovornog posla koji godinama radim. No, mene protukandidatkinja ne zanima, zanima me narod, zanimaju me građani Vodica - uzvratila je dr. Nelka Tomić.
- Presretna sam rezultatom od blizu 46 posto osvojenih glasova vodičkog biračkog tijela. Stoga od srca zahvaljujem sugrađanima na velikoj podršci. Moja konačna pobjeda u drugom krugu nije upitna, ipak osvojila sam tisuću glasova više ili gotovo dvostruko više od protukandidatkinje. To je razlog da vjerujem kako ću uvjerljivo pobijediti u drugom krugu - kazala je dr. Nelka Tomić.

Najveći gubitnik vodičkih izbora je zasigurno SDP. Stranačkom čelniku Josipu Zanzi prisjelo je "kockanje" s Markom Udovičićem (uoči izbora napustio HSS) kao nezavisnim kandidatom SDP-a za gradonačelnika. Tek 10,54 posto osvojenih glasova najgori je izborni rezultat u povijesti vodičkog SDP-a.
- Vodičkom SDP-u dogodilo se isto ono što se događa stranci u državi. Pojava nezavisnih i prosvjednih lista učinila je svoje i uzela je znatni dio biračkog tijela našoj stranci. SDP je u evidentnoj krizi. Predstoje nam unutarstranački izbori, nakon kojih ćemo znati u kojem smjeru krenuti - rekao nam je Josip Zanze, predsjednik GO-a SDP-a Vodica, dodajući kako će njegova stranka i s dva mandata imati značajnu ulogu u formiranju većine u Gradskom vijeću.



Temeljem izbornih rezultata u novom sazivu Gradskog vijeća Vodica, HDZ ima sedam mandata. To je, ipak, jedan mandat manje u odnosu na prošli saziv u kojemu su imali apsolutnu većinu. Zanimljivo je da je HDZ-u samo tri glasa nedostajalo za osmi mandat i ponovnu većinu u Gradskom vijeću. Tri mandata pripala su "Listi našega mista", pa će u Gradskom vijeću ponovno sjediti Danijel Lasan, dojučerašnji HDZ-ov predsjednik vodičkog parlamenta i tvorac ove nezavisne liste nakon razlaza sa "zajedničarima". Po dva mandata izborio je Most te koalicijska lista SDP-HNS, dok je ponovno jedan mandat osvojio HSS (Marin Mikšić).
Zasigurno je da predstoje burni pregovori oko formiranja većine u Gradskom vijeću. HDZ je sa sedam vijećnika u najboljoj poziciji, no nikad se ne zna…


NOVI SAZIV
Tko je ušao u Vijeće
U novom sazivu Gradskog vijeća Vodica HDZ ima sedam vijećnika. To su dosadašnja dugogodišnja gradonačelnica i saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, Branimir Marić, Marija Ferara, Gordan Fržop, Kristina Mijat, Ante Pešić i Igor Lozančić. Ako HDZ uspije naći koalicijskog partnera i formirati većinu, nova predsjednica Gradskog vijeća bit će Branka Juričev-Martinčev.
"Lista našega mista", kojoj je bila nositeljica kandidatkinja za gradonačelnicu Sanja Radin-Mačukat, izborila je tri vijećnička mandata. No, bez obzira na rezultat u drugom krugu izbora za gradonačelnika, Sanja Radin Mačukat stavit će svoj izboreni vijećnički mandat u stanje mirovanja jer je ravnateljica Gradske knjižnice. Stoga će dužnost vijećnika obnašati Danijel Lasan, HDZ-ov predsjednik Gradskog vijeća u prošlom sazivu, potom Ante Strikoman i Ante Juričev Grgić (tenor klape Bunari).
Most je izborio dva mandata, a njegovi vijećnici su Ivica Ledenko i Ivica Slavica. Koalicija SDP-HNS koja je u prošlom sazivu imala četiri vijećnika, spala je u ovom novom sazivu na dva - Sunčica Grubelić i Marko Udovičić. Vijećnik HSS-a ponovno će biti Marin Mikšić.

22. travanj 2024 11:35