StoryEditorOCM
ŽupanijaMarka i Josipu čeka drugi krug

Izbori u Kninu: Evo kako je doktor biologije zaljuljao tron 'kninske kraljice' (FOTO)

23. svibnja 2017. - 13:24

Unutar "povijesno uspješnog rezultata" HDZ-a diljem Šibensko-kninske županije, analima svakako pripada i uspjeh nezavisnog kandidata dr. sc. Marka Jelića kojemu je samo stotinjak glasova nedostajalo da u prvome krugu s trona grada Knina zbaci Josipu Rimac, do danas neprikosnovenu "kninsku kraljicu" i čvrstu HDZ-ovu uzdanicu.

Slijedi drugi krug izbora, a HDZ ih u Kninu nikad dosad nije izgubio. Za Josipu Rimac ovakvo pripetavanje neće biti prvi put, no sigurno joj nelagodu stvara značajna razlika u postocima glasova. Dosad je, naime, u drugo izborno poluvrijeme, kao prije četiri godine, ulazila s prednošću, a ovaj put ima manjak od gotovo deset posto, te sa svojih 39,42 posto osvojenih glasova s pristojne udaljenosti gleda u leđa Jeliću koji je pobrao 48,66 posto.

Ovaj znanstvenik, molekularni biolog, njemački doktorant i predavač na Kninskom veleučilištu, također neko vrijeme dekan, s 35,05 posto glasova i šest zastupničkih mjesta od ukupno 17 nešto slabije stoji u Gradskom vijeću, dok se po postotku glasova Rimac i HDZ-ova lista za GV gotovo preklapaju. S osvojenih 40,06 posto, HDZ-u pripada osam vijećničnih mjesta, a SDS-u, Mostu i SDP-u po jedno.

Prvo grad simbol pobune Srba u Domovinskom ratu, a nakon "Oluje" simbol pobjede, državnosti, suvereniteta i HDZ-a, što do danas nije pratio očekivani gospodarski razvoj i solidan život građana, već gubitak perspektive i sve izraženije iseljavanje. Kninjani su se očito odlučili za promjene, i to s jedinom listom u Hrvatskoj na kojoj je pet doktora znanosti!

- Iskreno, očekivali smo oko 52 posto u prvome krugu, no nismo puno pogriješili. Nikakve posebne ankete nismo provodili, niti ih naručivali, već smo do toga došli opipavajući bilo građana jedino iz svakodnevnih kontakata s njima - govori dr. Jelić, koji je u ponedjeljak ujutro trebao dobro isplanirati satnicu da bi odgovorio na zanimanje medijskih kuća i na ulici strpljivo primati čestitke sugrađana.
- Mi u timu ipak smo znanstvenici, matematika nam je bliska i kako se vidi, nismo puno pogriješili - kaže, dodajući da takav rezultat sigurno ne bi postigao bez HDZ-ovih birača.

- Uvjeren sam da ću nakon drugog kruga postati kninski gradonačelnik. Birači HDZ-a su u biti nezadovoljni dosadašnjim načinom upravljanja gradom i budući da je njih u Kninu najviše, zasićeni su lažnim, neispunjenim obećanjima. Iz grada se također iselilo najviše birača HDZ-a, čiji su roditelji sada nezadovoljni što im djeca više nisu u Kninu i jednostavno su shvatili da mi dajemo nekakvu nadu utemeljenu na konkretnim stvarima. Ta nada izvire iz Kninjana, vidi se da su se oslobodili i nema kod njih više onoga straha - objašnjava Jelić motive svojih birača. I on sam je, međutim, na neki način, HDZ-ov "disident", potekao iz njihovih redova, gdje je kao utemeljivač stranačke mladeži u Kninu bio do 1996.

- Lokalni izbori nisu ideologija, a ovdje se sve svodi na to i želim to promijeniti u svome radu. Ljudi ovdje imaju stanovite probleme koje treba rješavati, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadali, što mi je deplasirano i spominjati, jer ne želim da se itko u Kninu osjeća manjinom - napominje Jelić, uvjeren da je dobar dio glasova dobio ne samo zbog konkretnih programa, već i zato što se u kampanji ni na koga nije nabacivalo blatom. Ipak, naglašava da nije nimalo trijumfalistički raspoložen, svjestan je velikih problema koji tište Knin i posla koji će se trebati uhvatiti.

U jednom trenutku, objašnjava, politika ga više nije zanimala – barem ne ona u kojoj se ne može slobodno izreći vlastito mišljenje i kakva se provodi u svim našim strankama. I danas se, napominje, ne želi baviti politikom u smislu politikantstva, zanima ga na prvome mjestu rješavanje konkretnih problema u gospodarstvu, komunalnoj infrastrukturi i oživljavanje društvenog života bez čega nema urbaniteta.

Josipa Rimac izjavu je htjela dati jedino u okviru konferencije za novinare na kojoj su joj potporu došli dati županijski i stranački čelnici Goran Pauk i Nediljko Dujić.
- Vjerujem u pobjedu u drugom krugu. Apsolutno smo spremni popraviti nedostatke iz nedjeljnoga glasovanja, animirat ćemo birače na terenu i uvjerena sam da HDZ-ov birački korpus to može nadomjestiti - napomenula je Josipa Rimac, uz zahvalu Kninjanima što su u značajnom broju izašli na izbore.

- Šest tisuća birača bilo je aktivno u nedjelju, što svjedoči o velikom interesu za lokalnu politiku, a na nama je da u narednim danima dobijemo njihovo povjerenje za programe HDZ-a - istaknuto je na presici kninskog HDZ-a.
Na pitanje novinara nisu li ipak rezultati Josipe Rimac i stranačke liste ispod očekivanja, odgovorila je da u stranci provode analizu svakog od 20 biračkih mjesta u Kninu stavljajući akcent na ono što im se provuklo kao propust, uvjerena da će biti popravljeno na biralištima za dva tjedna.


Apsolutno smo spremni popraviti nedostatke iz nedjeljnoga glasovanja, animirat ćemo birače na terenu i uvjerena sam da HDZ-ov birački korpus to može nadomjestiti - kaže Rimac

23. travanj 2024 17:09