StoryEditorOCM
ŽupanijaTeški strojevi ne miruju

Počela gradnja kružnog raskrižja na lokaciji Ključ-Miljevačka brina

19. travnja 2017. - 15:30

Šibensko-kninski župan Goran Pauk obišao je u pratnji gradonačelnika Grada Drniša Josipa Begonje i načelnika PU Šibensko-kninske Ivice Kostanića radove na izgradnji kružnog raskrižja na križanju dviju županijskih cesta (ŽC 6078 i ŽC 6077) na lokaciji Ključ - Miljevačka brina.



Riječ je o opasnom križanju s lošim tehničkim elementima u čijoj se blizini nalazi i neuvjetni priključak makadamskog puta za zaseok Vlaići koji dodatno umanjuje sigurnost prometa na tom križanju.



Zadovoljstvo početkom radova na novom gradilištu koje je upravo otvoreno nije krio župan Pauk istaknuvši da Županijska uprava za ceste posljednjih godina intenzivno radi na uređenju tzv. opasnih križanja uvođenjem kružnih raskrižja na najfrekventnijim prometnicama. Pouzdani je to način poboljšanja sigurnost sudionika u prometu, što je potvrdio i načelnik PU Šibensk-kninske.



- Ministarstvo unutarnjih poslova podržava sve projekte koji su u funkciji cestovnog prometa, a u konkretnom slučaju riječ je o investiciji u kojoj sudjeluje sa visokih 70 posto. Što se tiče sigurnosti prometovanja na našem području, bilježimo izrazito smanjenje smrtnosti na cestama čemu svakako doprinosi i uređenje i obnavljanje dotrajalih cesta i makadamskih puteva te nova prometna rješenja. U prva tri mjeseca ove godine, naime, jedna je osoba smrtno stradala, dok je prošle godine na našim prometnicama živote izgubilo 18 osoba, odnosno 40 posto manje nego 2015. godine. Nadam se da će se takav trend nastaviti - kazao je Kostanić .

O važnosti uređenja novog raskršća na miljevačkoj kamen ravnici govorio je i Ante Parat, ravnatelj šibensko-kninske Županijske uprave za ceste podsjetivši da se radi o cestama koje predstavljaju najkraći pravac prometovanja prema Roškom slapu i gornjem toku Krke, ujedno i krajobraznom kanjonu rijeke Čikole, pa su stoga pune turističkih vozila.



- Kako je završetak radova koje izvodi tvrtka "Sarađen" 60 kalendarskih dana, uvjeren sam da će kružno raskrižje biti gotovo do početka turističke sezone. Tijekom radova koje će se odvijati u više faza uvest će se privremena prometna regulativa, a cesta će u finalnoj fazi biti zatvorena maksimalno dan ili dva-kazao je Parat.

Drniški gradonačelnik Josip Begonja pozdravio je realizaciju drugog projekta kružnog raskrižja na miljevačkom području te sugerirao uređenje parkirališnog prostora te trećeg kružnog na predjelu Kulušića oštarije gdje se, kako je podsjetio, dogodilo nekoliko prometnih nesreća sa fatalnim ishodom.



- Ruralni turizam bilježi sve intenzivniji zamah u ovom kraju. U suradnji sa Županijom, zahvaljujući EU projektu "Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka" uredili smo mnoge atraktivne sadržaje,  a naše su ceste i biciklističke staze sve napučenije stranim gostima. Sve to skupa mora pratiti i primjerena prometna regulativa-zaključio je Begonja.




Inače, ugovorena vrijednost radova na kružnom raskrižju Ključ - Miljevačka brina je oko 900 tisuća kuna, a projekt se  sufinancira iz sredstava  Ministarstva unutarnjih poslova  kroz  Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011 - 2020” - sanacija opasnih mjesta  u vrijednosti  od 70 posto ugovorene cijene,  odnosno sa 650 tisuća kuna. Preostalih 250 tisuća kuna osigurava Županijska uprava za ceste.

19. travanj 2024 17:46