StoryEditorOCM
ŽupanijaU maniri dobrog domaćina

Petrina odriješio općinsku kesu: Velika i skupa proslava Dana općine i otvaranja kipa Gospe od Loreta

Piše Vedrana Stočić
18. travnja 2017. - 20:22

Na posljednjoj sjednici pred raspuštanje sadašnjag saziva zbog lokalnih izbora primoštensko Općinsko vijeće Primoštena potvrdilo je odluku načelnika Stipe Petrine da se kompletni troškovi organizacije proslave Dana općine i blagdana  nebeske zaštitnice Gospe od Loreta financiraju iz općinskog proračuna.

Inače, Dan Općine Primošten slavi se 10. svibnja. Kako piše u odluci „u maniri dobrog domaćina“  dekorirat će se mjesto, 9. svibnja u večernjim satima održat će se veliki vatromet za kojeg će općina izdvojiti 20 tisuća kuna, za bakljadu u sjedištu općine na zidinama bedema, također u večernjim satima 9.svibnja, potrošit će se 300 litara lož ulja, a maksimalni trošak je 1300 kuna.  Vijećnici su prihvatili i trošak svečanog ručka za goste i uzvanike.



Mala je to cifra u odnosu na trošak koji će Općina Primošten imati prigodom svečanog otvaranja monumentalnog kipa Gospe od Loreta na vrhu brda Gaj samo nekoliko dana ranije, 6. svibnja. Prema najavama dolaska brojnih stranih i domaćih delegacija malo će toga biti skromno, baš kao što nije skroman ni kip visok čak 17 metra metara obložen mozaikom od zlata, srebra i bojanog stakla, u čiju izradu je do sada uloženo oko dva milijuna kuna i koji će se za vedra vremena vidjeti čak iz Italije.

A većina stranih delegacija dolazi baš iz Italije i to iz pobratimskih općina Piglio i Apiro, te iz slovačke općine Male Dvorniky. Doći će delegacija gradonačelnika Loretta, crkveni dostojanstvenici bazilke Gospe od Loretta iz Loretta i biskup iz Ancone.  Za svih njih rezervirani su pansioni u primoštenskom hotelu „Zora“. Domaće delegacije, crkvene i svjetovne, biti će također propisno ugošćene.
 

18. travanj 2024 17:53