StoryEditorOCM
ŽupanijaZA ČIŠĆE MORE

Spreman novac za kanalizaciju aglomeracije Betina-Murter

Piše Mande TURČINOV - JEŽINA
17. travnja 2017. - 21:00

Murterski su vijećnici odobrili potpisivanje Ugovora o partnerstvu u projektu sustava odvodnje aglomeracije Betina-Murter između Općine Murter-Kornati i Općine Tisno te šibenskog Vodovoda i odvodnje kao i Ugovora o sufinanciranju projekta između Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatskih voda, dviju općina i Vodovoda i odvodnje Šibenik.

 

Naime, još 2015. godine između četiri projekta izgradnje sustava prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda, Vlada RH uvrstila je i aglomeraciju Betina-Murter u prijedlog zaključka o praćenju napretka provedbe postupaka dodjele nepovratnih sredstava koji se u okviru Operativnog programa "KonkSpremSpreman novacurentnost i kohezija" pripremaju za sufinanciranje iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. - 2020.

U Planu dodjele nepovratnih sredstava u okviru navedenog programa, za kanalizacijski sustav Betina-Murter predviđeno je ukupno 124.691.000 kuna od čega europski udio iznosi 70 posto dok ostatak čini nacionalni udio. U tom dijelu po 40 posto troškova snosit će Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode, 14 posto Općina Murter-Kornati i šest posto Općina Tisno.

– Polovicom ožujka šibenski je Vodovod od resornog ministarstva dobio poziv za predaju aplikacije za korištenje sredstava kroz navedeni operativni program, jer nastavak projekta izgradnje betinsko-murterske kanalizacije prelazi u nadležnost Vodovoda i odvodnje – kazao je direktor Komunalnog društva "Murtela" Ante Turčinov, pojasnivši kako Zeleni otok više nije investitor u projektu.

 

– Zeleni otok je osnovan krajem 2013. godine temeljem Zakona o vodama po kojem su se sve komunalne djelatnosti morale odvojiti od djelatnosti vodoopskrbe i vodoodvodnje. Zato je Zeleni otok bio nositelj investicije izgradnje prve tri faze kanalizacijskog sustava Betina-Murter, od kojih su dvije nedavno prošle tehnički pregled i čekaju uporabnu dozvolu – kazao je Turčinov.

Izgradnja prvih triju faza provodila se kroz projekt Jadran, a financirala se zajmom Svjetske banke, prema kojoj se obveze podmiruju iz sredstava što se prikupljaju iz "naknade za razvoj JLS" za koju svako kućanstvo u Murteru izdvaja po četiri kune na potrošeni kubni metar vode još od 2008. godine. Radovi na prvim trima fazama otegli su se, ako se pita Murterine, do stupnja bezobraznosti. To ne bi smio biti slučaj s preostalim fazama jer je međunarodni natječaj raspisan za izvođenje radova na kompletnoj aglomeraciji Betina-Murter.

- Radovi podrazumijevaju pročišćivač otpadnih voda drugog stupnja i preostale faze izgradnje sustava, a ima ih još sedam - kaže Turčinov, i svih sedam, što je najvažnije, trebale bi se izgraditi u kontinuitetu i brzo.

19. travanj 2024 14:59