StoryEditorOCM
ŽupanijaPoker dama

U Vodicama se za gradonačelničko mjesto bore samo žene: U njihovom selu tri kantuna kuće drže muškarci

Piše Ante Talijaš/JL
23. ožujka 2017. - 15:27

Stara dalmatinska poslovica kaže kako svaka 'žena drži tri kantuna kuće, a muž samo i tek onaj četvrti'. Jasna je poruka ove poslovice kako je kroz povijest  žena bila ta osoba koja je isključivo brinula o kući i djeci, dok su muževi radili i bavili se javnim životom. No, vremena se mijenjaju, a ako je suditi po istaknutim kandidaturama na predstojećim lokalnim svibanjskim izborima za gradonačelnika Vodica, onda za ovo turističko središte možemo parafrazirati poslovicu s početka teksta da ' muškarci drže tri kantuna kuće jer su žene otišle u politiku'.

Naime, poznato je da je na čelu Vodica posljednjih 12 godina ili čak tri mandata bila diplomirane ekonomistica Branka Juričev – Martinčev, aktualna HDZ-ova saborska zastupnica. Ona je, pak, odlučila ne kandidirati se na izborima za četvrti mandat, obrazlažući svoj (ne)očekivani potez brojnim saborskim obvezama i nemogućnošću sjedenja na dvije stolice.

No, da će i nakon Branke, Vodice ponovno imati gradonačelnicu, a ne gradonačelnika, govore dosad najavljene, doduše neslužbene kandidature za izbore 21. svibnja. HDZ - koji Vodicama vlada od prvih demokratskih izbora za gradonačelnika Vodica, ponovo je  kandidirao ženu i to dr. Nelku Tomić, vrsnu ginekologinju Opće bolnice Šibenik.

U izborni okršaj s Nelkom će HDZ-ova disidentica Sanja Radin Mačukat, dugogodišnja ravnateljica Gradske knjižnice, koja će biti kandidatkinja Nezavisne liste mladih. I Most nezavisnih lista do čelne funkcije Vodica pokušat će doći s pripadnicom ljepšeg spola.

Njihova kandidatkinja za gradonačelnicu je profesorica matematike Oriana Šprljan Perković, dok je Grozdana Juričev Šprljan kandidatkinja za njezinu zamjenicu sa ove liste. Intenzivno se pregovara, da ove Mostove kandidatkinje podrži i vodički SDP, potvrdio nam je izvor iz ove stranke, no, ako ne dođe do dogovora, ne treba isključiti mogućnost da kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu, kao i na prošlim izborima, ponovno bude magistrica sociologije Marija Alfirev.

Među ovom 'poplavom' kandidatkinja, vrlo je izvjesno da će utrci za gradonačelnika, 'čast muškaraca' među ženama pokušati obraniti Marin Mikšić, čelnik i kandidat HSS-a.

Ujedno, kako doznajemo od čelnika svih lokalnih stranačkih organizacija, i na izbornim listama za Gradsko vijeće Vodica naći se najmanje 50 posto pripadnica ljepšeg spola, pa se s pravom može zaključiti da će vodički svibanjske izbore obilježiti žene.

Ovaj vodički primjer zasigurno je veliki iskorak u zastupljenosti žena u politici, odnosno u primjeni Zakona o ravnopravnosti spolova u politici. Poznato je da političke stranke, ponajprije HDZ i SDP, godinama se ne obaziru na postojeći zakon pri sastavljanju lista za parlamentarne izbore i ne ispunjavu kvotu od 40 posto žena na kandidacijskim listama. Stoga je sramotna činjenica da u današnjem sazivu Hrvatskog sabora ima tek 19 žena ili 12,5 posto, što je daleko ispod europskih standarda.

19. travanj 2024 12:08