StoryEditorOCM
ŽupanijaNa državni LiDraNo odlaze...

Šibenske boje brane "Jedan sasvim obični djed", "Jesi za jednu pusu" i brojni drugi učenički radovi

27. veljače 2017. - 13:33

Završila su sva uzbuđenja oko nastupa, oko prezentacija radova, oko natjecanja tko će bolje... Završio je ovogodišnji županijski LiDraNo - smotra literarnog, novinarskog i dramsko-scenskog stvaralaštva učenika. To znači da se sad zna tko će među šibenskim osnovcima i srednjoškolcima među mladim literatima, glumcima, novinarima... na državni LiDraNo, doduše na nedaleki put - do Solarisa.

O županijskom LiDraNu za osnovne škole ove godine su brinule nastavnica Gordana Kokić Badžim iz OŠ "Vidici" i Viktorija Lokas iz OŠ "Faust Vrančić" u Šibeniku.




Najbolje osnovnoškolske literarne radove biralo je stručno povjerenstvo u kojem su radili Matea Jakelić, OŠ "Vodice", Dinko Škevin, pjesnik i Marita Županović iz Katoličke osnovne škole u Šibeniku. Odlučili su da na državni LiDraNo ide Luka Miličević, 8. r. OŠ "Vodice" s radom "Može li gore“ (njegova učiteljica, odnosno mentorica je Meri Juričev Dumpalov), zatim Petra Čarić, 8. r. OŠ "Franjo Tuđman" iz Knina s radom "Neobičan susret“ (učiteljica Marija Dujmić) te Barbara-Roza Stief-Mušec, 7. r. OŠ "Pirovac" (učiteljica Anita Vrkić) s radom "Mami“.


U povjerenstvu za dramsku razinu najbolje su odabirali Zdenka Bilušić iz Gradske knjižnice u Šibeniku, Anđelko Babačić, glumac, Lucija Cvitan iz OŠ "Kistanje" i Jasen Boko, državni izbornik. Odabrali su ovako: izravno na državnu smotru ide pojedinačni scenski rad Franka Jana Selmana, 6. r. OŠ "Pirovac", tekst Mladena Kopjara "Jesi za jednu pusu?“ (učiteljica Anita Vrkić OŠ "Pirovac").

Na državni LiDraNo ide i dramsko-scenska igra (autori su učiteljica i učenici) pod naslovom "Otimači“, OŠ "Pirovac", (učiteljica Anita Vrkić).

U povjerenstvu za novinarske radove radile su novinarke Josipa Petrina i Jordanka Grubač i nastavnica Gordana Pulić iz OŠ "Primošten". Od pojedinačnih novinarskih radova najbolji su, i idu na državnu smotru, intervju s Nikolom Bašićem Klare Rameša iz OŠ "Murterski škoji" (učiteljica Gordana Knez) i "Jedan sasvim običan djed“ - razgovor s Gojkom Huljevom Ane Grgurica, OŠ "Meterize" (učiteljica Hamida Šarić).

 

Na državnu smotru idu i dva odlična školska lista, to su: "Škoji“, list učenika OŠ "Murterski škoji" iz Murtera i "Murtelica“, list učenika OŠ "Pirovac". Od radijskih emisija to je odlična emisija "Školsko zvono“ OŠ "Vodice", autorica Monike Hodak i Ivane Srdarev (učiteljica Meri Juričev Dumpalov) te "Intervju sa sv. Nikolom" Bruna Vočanca, OŠ "Franjo Tuđman" Knin (učiteljica Marija Dujmić).

Koordinatorica za srednje škole bila je Danijela Grubišić, profesorica Gimnazije "Antun Vrančić" iz Šibenika. U povjerenstvu za dramsko-scensko stvaralaštvo radili su Zdenka Bilušić i Anđelko Babačić, zatim Svjetlana Livić Jurlin iz Tehničke škole Šibenik. Danijela Grubišić kaže:

- Uglavnom, što se srednjih škola tiče, na državni LiDraNo u kategoriji dramsko-scenskog stvaralaštva - pojedinci, izravno ide Bernarda Klarin, 1. r Gimnazija "Antun Vrančić" (mentor Ivana Marelja). Od skupnih nastupa izbornik i povjerenstvo izabrali su kninsku SŠ "Lovre Monti" i predstavu "Hrvatska književnost u 20 minuta“ pod mentorstvom Nade Jakovčević, koja je napisala tekst na osnovi književnih djela.

 



Treba reći da je u tom dijelu između zadarskih i šibensko-kninskih predstava izabrana ona iz naše Županije.
Povjerenstvo za literarne radove u kojem su radili Ivana Vranjić, Ogranak pisaca MH Šibenik, Zvonko Madunić, OŠ "Vidici" i Dinko Škevin, pjesnik, za državnu razinu odabralo je rad "Šef“, autor je Điđi Delalić 4. r. Gimnazije "Antun Vrančić" (mentor Danijela Grubišić), zatim rad "Pjesma za tebe“ Ivana Lalića, 3. r. Medicinske škole i "Selo moje malo“, autorice Magdalene Jurin, 2. r. Medicinske škole (mentorica u oba rada Sonja Prgin).

Od novinarskih radova koje je biralo povjerenstvo u sastavu Goran Pauk, Davorka Blažević, Jordanka Grubač, novinari, na državni LiDraNo "putuju“ radovi "Malena mjesta srca moga“, Olja Đilas 4. r. Srednje škole "Lovro Monti" Knin (mentor Nada Jakovčević) i Klare Vendl, 1. r. Gimnazije "Antun Vrančić", "Zemljom jedinstva, pravde i slobode“ (mentorica Ivana Marelja).
Od školskih listova povjerenstvo je na državnu smotru poslalo šibenski gimnazijski list "Pegla“ (glavna urednica Ivana Vukman) i "Hipokrat“, glasilo učenika šibenske Medicinske škole (glavna urednica Sanja Bačelić- Medić).

24. travanj 2024 17:54