StoryEditorOCM
ŽupanijaKomemoracija u subotu

Sjećanje na junake iz bitke za Dragišiće - Jakova Crvelina, Borisa Kartela, Borisa Troskota, Borislava Perišu i njihove suborce

Piše K. G.
24. veljače 2017. - 10:10

U subotu će biti održana komemoracija hrvatskim braniteljima koji su prije 24 godine položili svoje živote u bitci za Dragišiće. Herojske pogibije hrvatskih vitezova Jakova Crvelina i Borisa Kartela prisjetit će se u subotu 25. veljače u 15 sati u Dragišićima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod kapelice i spomen ploča, te svetom misom u župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom u 17 sati.

Podsjetimo,  24. i 25. veljače 1993. godine počinjen je ratni zločin nad hrvatskim braniteljima koji još uvijek nije procesuiran. Paravojska takozvane 'SAO Krajine' zarobila je deset hrvatskih branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje su im nanijeli u borbi, neprijatelj je napravio pokolj među zarobljenicima, tako da su do zatvora u Kninu živa su stigla samo šestorica.

Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putićanja su su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

U komemoraciji na mjestu stradanja će sudjelovati obitelji poginulih, predstavnici udruga branitelja iz Tisnog, Pirovca, Vodica, Stankovaca i Šibenika, predstavnici županije, gradova i općina, a dolazak su najavili i sami preživjeli sudionici ove bitke.

23. travanj 2024 08:10