StoryEditorOCM
ŽupanijaTko je jači

Rogoznicu ne zanima spor oko Smokvice, oni žele ex vojarnu Krušćica

Piše Vedrana STOČIĆ
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
18. veljače 2017. - 12:10

Izjava ministra državne imovine Gorana Marića kako je proteklih 20 godina država propustila naplatiti oko 200 milijuna kuna za korištenje rogozničkog otoka Velika Smokvica šokirala je mnoge, a najviše korisnika otoka Ivicu Todorića. Nije ovo prva bombastična izjava nekog visokog dužnosnika ili ministra u čijoj je nadležnosti Smokvica. Godinama je generala Ljubu Ćesića Rojsa mučio taj otok, čak je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske 2003. godine podiglo tužbu protiv Općine Primošten te njezine pravne sljednice Općine Rogoznica. Tužba nikada nije dobila svoj pravorijek.
A zašto bi, Općina Rogoznica s čitavim slučajem nema baš nikakve veze. Utemeljena je dvije godine nakon što je Ministarstvo obrane dalo otok u zakup poduzeću "Grafoplast" iz Zagreba na 30 godina, i to bez naknade. Sadašnji vijećnici i dužnosnici Općine Rogoznica nemaju nikakvu pravnu sljednost s manevrom koji je MORH izveo preko Općine Primošten, koja je u konačnici i potpisala ugovor s "Grafoplastom". Rogozničko područje tada je bilo tek dio općine Primošten, a ne neka zasebna pravna cjelina.





Inače, tvrtku "Grafoplast" je sedam godina nakon dobivanje koncesije na otok Smokvicu kupio najveći hrvatski tajkun Ivica Todorić. Kupnjom je naslijedio i ugovor o korištenju otoka, u koji je, tvrde koncesionari, uloženo pet milijuna eura. U ugovoru između MORH-a i Općine Primošten stoji da će nakon 30 godine sve uloženo naslijediti država, a ne Općina Rogoznica.
– Općina Rogoznica nema nikakve veze s otokom, vojska ga još vodi kao područje posebne namjene, dakle vojno područje. Ako se jednog dana skine posebna namjena, Općina Rogoznica odredit će mu novu namjenu prostornim planom uređenja, a tada će se koncesionari i investitori morati pridržavati planskih odredbi i svih propisa koji vrijede za ostale investitore i građane – kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

Od Smokvice - ni koristi ni štete

Općina nema nikakve koristi od Smokvice, ali barem nema ni štete. Međutim, od nekih drugih državnih nekretnina trpi i te kakvu štetu. U prvom redu to se odnosi na davno napuštenu vojarnu "Krušćica" i na staru tvornicu ribljih konzervi iz 19. stoljeća, koja je pravo ruglo, ekološka i svaka druga opasnost u samom centru mjesta. Još 2003. godine Općina Rogoznica tražila je ustupanje vojarne "Krušćica", no čuvari državne imovine stalno su im postavljali nove uvjete. Zahtijevali su izradu generalnog prostornog plana uređenja, a kad je to izvršeno, zatražili su i urbanistički plan uređenja. I taj posao je okončan, sudski vještak je na trošak Općine procijenio i vrijednost imovine, ali nažalost, već 17 godina ništa se nije pomaknulo s mjesta.
 


Prema urbanističkom planu uređenja, poslovna zona Krušćice proteže se na 14,3 hektara. Na tom prostoru uz Magistralu, udaljenom samo 1,5 kilometara od centra, predviđena je izgradnja trgovačkog centara, malih proizvodnih pogona, obrta za uslužne i servisne djelatnosti i benzinska crpka unutar zaštićenog pojasa državne ceste D8. Dok se svih ovih godina čekalo na konačni pravni status tog kompleksa, investitori se javljali i odustajali, vojarna je temeljito opljačkana. U nju se protuzakonito useljavaju raznorazni korisnici i opskurni likovi od kojih strahuju stanovnici obližnjeg naselja Kobiljak.
Nemar države, a šteta Općine, najbolje se vidi na staroj bivšoj tvornici ribljih konzervi, koja bi prema općinskim prostornim planovima trebala biti hotel visoke kategorije s 200 kreveta. Općina Rogoznica bila je upisana u zemljišne knjige kao jedini vlasnik, što je potvrđeno i na Općinskom sudu u Šibeniku još 2004. godine. Na tu presudu žalila se hotelska kuća "Primošten" d.d., koja je svojedobno tvornicu koristila za skladište, i to na temelju nekakvog kredita "Jadran ribolova" koji zbog zastare nikada nije ni otplaćen.



I dok je Općina Rogoznica vodila spor s lakomim Mađarima, koji je u konačnici dobila, potpuno "inkognito" na njega se uknjižila država. I sada već godinama sve stoji. Ruglo i svekolike opasnosti u srcu turističkog mjesta nimalo ne smetaju čuvarima državne imovine.
Općinska vlast bez imalo kalkuliranja ističe: sudbina vojarne "Krušćica" i stara tvornica puno nas više zanimaju od egzotičnog otoka Smokvica!

17. travanj 2024 22:16