StoryEditorOCM
OstaloApsurdno, ali po zakonu

Murterska knjižnica ostala bez mukotrpno ušteđenih 15.000 kuna, uzela ih Jadranska banka za sanaciju svojih gubitaka

20. siječnja 2017. - 12:13

Narodna knjižnica i čitaonica Murter prošle je godine obilježila 150 godina postojanja, jubilej vrijedan poštovanja i za mjesto daleko veće negoli je to otočno naselje, no slavljeničko ozračje zagorčala im je vijest pristigla posljednjeg dana minule 2016. godine. Stigla je iz Jadranske banke i bacila u očaj ravnateljicu knjižnice Mandu Turčinov Ježinu. Murterska knjižnica postala je žrtva sanacije šibenske Jadranske banke.

Banka, nad kojom je početkom listopada prošle godine otvoren sanacijski postupak nakon što je HNB utvrdila da banka propada i da njezini gubici iznose 846 milijuna kuna, murterskoj je knjižnici 31. prosinca 2016. poslala obavijest u kojoj navodi kako je novac koji je knjižnica imala na svom računu pretvoren u temeljni kapital, odnosno u dionice banke zbog pokrivanja gubitaka u poslovanju. Tu je obavijest Jadranska banka poslala na temelju odluke o provođenju njene sanacije koju je svega nekoliko dana prije Nove godine donijela Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka.

Murterska knjižnica tako je ostala bez 15.000 kuna. Kapljica je to u moru ukupnih gubitaka Jadranske banke, ali itekako veliki iznos za malu otočnu knjižnicu bez kojeg je njeno normalno funkcioniranje ugroženo. Da ironija bude veća, sve po zakonu i uz blagoslov države i Europske komisije, ogorčena je Mande Turčinov Ježina.
 

Neki ipak spasili novac


– Zahvaljujući famoznom članku 5. stavak 3. Zakonu o osiguranju depozita svi proračunski korisnici koji su imali račun u Jadranskoj banci ostali su bez novca. To za našu knjižnicu znači strašno mnogo. Ne možemo kupovati knjige i drugu građu, ne možemo računati na taj novac koji smo teškom mukom uštedjeli, a što je najzanimljivije, nikad više novca nije bilo na našem računu. Ni krivi ni dužni, ostali smo bez novca, a sve legalno i s državnim blagoslovom. Taj nam novac neće nitko vratiti – kazala je Turčinov Ježina.

Novi račun knjižnica je sada otvorila u drugoj banci, no gorčina je ostala. Taj osjećaj dodatno pojačava činjenica da su neke druge ustanove svoj novac na vrijeme uspjele povući.

– Neki moji kolege bili su obaviješteni što se sprema i u zadnji čas su maknuli lovu s računa u Jadranskoj banci – navodi Turčinov Ježina. Na koga je mislila nije otkrila, no doznaje se kako je, primjerice, Gradska knjižnica Vodice svojih 30.000 kuna ipak uspjela spasiti!

25. travanj 2024 22:50