StoryEditorOCM
ŽupanijaPOSKUPLJENJE od 1.studenog veće cijene usluga KP "Leć" Vodice

Kubni metar za domaćinstva 240 kuna

Piše PSD.
8. prosinca 2016. - 21:19

Gradsko komunalno poduzeće "Leć" objavilo je na svojim web stranicama obavijst o izmjenama cjenika sakupljanja, prijevoza i deponiranja komunalnog otpada koje pruža na administrativnom području grada Vodica i oćine Tribunj.
– Od 1. studenog ove godine komunalna tvrtka LEĆ d.o.o. primjenjuje nove cijene svojih usluga, za koje je i Grad Vodice, nakon provedene zakonske procedure, donio zaključak o davanju prethodne suglasnosti. Zatvaranje deponija Leć te početak odvoza i deponiranja otpada na Centar za gospodarenje otpadom Bikarac prouzročili su povećanje troškova na koje se nije moglo utjecati. Sama cijena deponiranja otpada na CGO Bikarac je veća nego li je bila za deponiranje na deponiju Leć, a tu je i nekoliko drugih razloga koji su u konačnici doveli do povećanja ukupnog troška komunalne usluge.
Naime, zbog veće udaljenosti narasli su troškovi goriva za prijevoz, a povećan je i broj potrebnih kamiona za čije se održavanje sada, također, troši više sredstava. Udaljenost novog deponija prouzročila je i novu organizaciju rada koja uvjetuje i drugačiji raspored radnog vremena (smjenski rad, noćni rad…).Zbog svega navedenog mijenja se cijena komunalne usluge sakupljanja i prijevoza te deponiranja komunalnog otpada, koja sada iznosi 192 kune po metru kubnom, umjesto dosadašnjih 170 kuna, a ova će se cijena početi primjenjivati s prvim danom studenog 2016. godine, stoji u obavijesti.

Veći troškovi

Na stranicama je objavljen i novi cjenik za kućanstva i pravne subjekte iz čega je vidljivo da će cijena za kućanstva u konačnici, kad se doda 48 kuna PDV-a, po kubnom metru iznositi 240 kuna, što je povećanje od 12,94 posto. Podsjetimo, deponij na Leću zatvoren je krajem veljače ove godine, pa Komunalno poduzeće "Leć" još od 1.ožujka komunalni otpad odvoziti na Bikarac.
– Nismo odmah išli na povećanje cijene, ali  u proteklih osam mjeseci koliko se komunalni otpad odvozi na Bikarac, pokazalo se da su troškovi veći, te da je korakcija cijena nužna. "Leć" je trebao povećati vozni park, pa su u tu svrhu kupljena dva rabljena kamiona zapremine 16 i šest metara kubnih, ukupne vrijednosti oko 580.000 kuna bez PDV-a. Osim kupnje vozila, napravljena je i određena reorganizaciju poslovanja, troši se više goriva i sredstava za održavanje, pa su to glavni razlozi povećanja cijene, kaže gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev. Što se vodićke deponije  tiče, ona čeka početak sanacije. Sva potrebna dokumentacija je napravljena, a sredstva za sanaciju će se osigurati iz europskih fondova, te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

19. travanj 2024 21:24