StoryEditorOCM
ŠibenikNakon što su Šibenčani zasuti 50 posto skupljim računima za odvoz smeća

Erika Baranović Popović: Tužite Čistoću, poskupljenje je nezakonito! 

18. siječnja 2018. - 16:39

Šibenska priča o nenajavljenom, za građane šokantnom, prednovogodišnjem poskupljenju cijene odvoza smeća za čak 50 posto, službeno je "uredna", u skladu sa zakonom i procedurom, što bi rekao direktor Čistoće Novica Ljubičić "sve po PS-u". Za opoziciju i građane je puno više od običnog poskupljenja jedne komunalne usluge. Oporba tvrdi, ako ništa drugo, da je Čistoća imala tri godine da educira građane i pripremi ih na novi model i nove tehnologije prikupljanja, odvajanja i zbrinjavanja otpada, a nije učinila ništa, nego je tek uoči Nove godine poslala račune na 16 tisuća kućanstava u gradu. I time objavila da je odvoz smeća od studenoga prošle godine 50 posto skuplji. A to se tako ne radi. Začudo, post festum početnog šoka, svi se s tom ocjenom slažu. I Grad Šibenik, i Čistoća i Županija…



Direktor gradske Čistoće Novica Ljubičić, koji danas nosi "križ" drastično skupljeg odvoza smeća i bešćutnog odnosa prema građanima, iako je na toj dužnosti tek godinu dana, tvrdi da je za povećanje cijena ključan trošak koji ova komunalna tvrtka ima u opremanju za novi model selektiranja otpada, ali i prema Bikarcu kojem godišnje plaća za zbrinjavanje prikupljenog otpada šest milijuna kuna plus PDV. Do jučer je Čistoća na Bikarcu, kao gradskom deponiju, zarađivala, a danas stvara gubitak koji je za 2016. iznosio čak 7,5 milijuna kuna. Budući da i Čistoća, iako je vlasnik deponija, mora plaćati za zbrinjavanje otpada kao i svi drugi! Naravno, to mu smeta jer je njegova tvrtka godinama ulagala u Bikarac, pa je bilo za očekivati da će imati povlaštenu cijenu dok centar za gospodarenje otpadom na Bikarcu ne zaživi.
Župan šibensko-kninski Goran Pauk odlučno odbija tezu kako je tvrtka Bikarac, nastala izdvajanjem iz Čistoće 2014., glavni krivac poskupljenja smeća. Veći je problem što je Grad Šibenik svojoj komunalnoj tvrtki dužan, čak, 4,4 milijuna kuna za održavanje javnih gradskih površina.



– U gospodarenje otpadom smo morali i ranije krenuti, ali je svaka vlast populistički zazirala od povećanja cijena. Uostalom, još je HNS-ov direktor Stipe Tomičić govorio da se cijene moraju podići – ističe Pauk, odbijajući sve teze o tome kako je Bikarac isforsiran kao županijska tvrtka, iako je stopostotno vlasništvo Grada Šibenika.
– Htio sam da se Bikarac osnuje kao tvrtka koja će pokrivati cijelu županiju i da tako i vlasnički bude strukturirana. Trebalo je pratiti količine otpada koje u gradovima i općinama nastaju i na temelju toga odrediti vlasništvo. Nisu prihvatili. Pa je danas i Bikarac u isključivom vlasništvu Grada. Čak nisu htjeli potpisati ni ugovor kojim smo trebali dobiti 4-5 milijuna kuna bespovratno za pripremu tvrtke Bikarac. Ništa nije Županija forsirala, nego su osnivanje posebne tvrtke nalagale europske smjernice, naš Plan za gospodarenje otpadom i Zakon o komunalnom gospodarstvu, koji jasno propisuju da moramo imati posebnu tvrtku za gospodarenje otpadom. I ona je osnovana. Ali, opet je gradska. Pa vas ja pitam tko tu gubi, ako Grad može gubitak jedne svoje tvrtke prebiti s ekstra dobiti iz druge? – ljutito će Pauk, kojemu se od prvog dana stavljalo u "zaslugu" osnivanje Bikarca kao samostalne tvrtke. Odlučno se protivi i navodima kako Bikarac služi za uhljebljivanje stranačkih ljudi jer, tvrdi, svi koji rade u Bikarcu došli su iz Čistoće.
S tim se oporba, međutim, ne bi složila. Čelnik šibenskog SDP-a Tonči Restović drži da je za osamostaljivanje Bikarca ključno da se kontrolira priljev novca, a u poslovima s otpadom svi znamo da ga ima. Bikarac, uostalom, danas naplaćuje 286 kuna po toni otpada.
Osim toga, kaže Restović, kad centar za gospodarenje otpadom bude završen, u njemu će raditi bar 50-ak ljudi, dakle, bit će prostora za uhljebljivanje stranačke vojske… No, ne misli da je za poskupljenje cijene odvoza smeća najbitnije izdvajanje Bikarca iz Čistoće, a isticanje troškova za opremanje tvrtke, nabavu nove mehanizacije, kanti za otpad, troškova nove organizacije i ostalih "poteškoća" koje spominje direktor Čistoće Novica Ljubičić, drži nevjerodostojnim. U tri godine kako je Bikarac izdvojen u samostalno poduzeće, Čistoća nije učinila ništa da povuče europska ili druga sredstva za opremanje, nego to sada pokušavaju ukalkulirati u cijenu koju naplaćuju od građana. Rokove za odvajanje otpada tvrtka je dočekala nepripremljena, pa to sada pokušava riješiti 50-postotnim poskupljenjem usluga, a nigdje nema jasne analize koliko će se takvim poskupljenjem uprihoditi, niti znamo je li to bio jedini model za namaknuti sredstva. Srećom, veli Restović, da je Bikarac blizu gradu, a vidjet ćete kad Split bude odvozio smeće u Lećevicu kolika će biti cijena odvoza smeća.
Neprihvatljivo mu je da se odluka o poskupljenju donese u listopadu, a građane o tome obavijesti – računima, na kraju godine. A odluka, koju je u prosincu donijelo Gradsko vijeće o načinu pružanja javne usluge miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada, i koja je na snagu stupila 6. siječnja, e, tek će se stvoriti cirkus – uvjeren je predsjednik šibenskog SDP-a. Posebno neprihvatljivim drži da se u cijenu odvoza smeća ukalkulira i kazna, koju određuju radnici Čistoće?! U najkraćem, veli Restović, problem odvoza smeća će tek eskalirati…
Gradonačelnik Željko Burić, ne vidi u čemu je prijepor.



– To nije naša izmišljotina, to je rezultat primjene europskih direktiva o načinu zbrinjavanja otpada, prema kojima se ista tvrtka ne može baviti prikupljanjem i zbrinjavanjem otpada. Zato smo iz Bikarca izdvojili i prikupljanje papira. To smo naprosto potpisali prilikom ulaska u EU. Što, zar građani Šibenika ne žele plaćati zbrinjavanje otpada, nego bi svoje smeće ponovno nasipali i zatrpavali, kako tko hoće i gdje hoće?! Od devet natječaja dosad smo realizirali osam kako bismo imali suvremeni centar za gospodarenje otpadom i modernu tehnologiju odvajanja i zbrinjavanja otpada. Šibenik je jedna dobra priča, mi smo u tome daleko odmakli, kao i Rijeka s Marinšćinom, pa su i oni imali povećanje cijene odvoza smeća. Mi smo prije pet godina sanirali naš deponij na Bikarcu, a Split još itekako muku muči s Karepovcem, riješili smo sustav odlaganja otpadnih ulja, izgradili pretovarne stanice i došli u fazu da zaista gospodarimo otpadom. Cijena se određuje paušalno, prema broju članova domaćinstva, a konačnu cijenu odredit će sami potrošači obujmom svoga otpada. Cijeli sustav je složen kao cirkularni, a cilj je da nema smeća – pomalo euforično će Burić.
Točno je, kaže, da je centar za zbrinjavanje otpada po djelatnosti županijska tvrtka, jer će na Bikarac svi dovoziti smeće koje će se sakupljati na dvije pretovarne stanice. Ali, struktura vlasništva je određena prema ulaganjima, pa je Čistoća, koja je gospodarila odlagalištem na Bikarcu, stopostotni vlasnik, i to se ne dovodi u pitanje.
Centar još nije završen, a zašto, to treba pitati, veli Burić, hrvatski sustav javne nabave koji traje godinama jer se stalno netko žali, pa onda slijede savjetovanja, prigovori, pa ovo, pa ono, i nema kraja. Svi smo već ludi od toga.
– Možda, ali to ne opravdava nekorektan odnos prema građanima koji, izgleda, trebaju znati jedino koliko moraju platiti. Zašto i kako, nitko im ne nastoji objasniti…
– Krajem 2006. došlo je također do promjene cijene ali je tada pala za 12 posto, i ni o tome građani nisu bili posebno obaviješteni, no nikome nije smetalo. Smeta samo kad se cijena poveća – podsjetio je Ljubičić.
– Prije izdvajanja Bikarca iz Čistoće neke su općine svoj otpad dovozile na Bikarac, recimo Primošten, Tisno, Murter… i mi smo i tada to naplaćivali i imali značajan prihod, a sada imamo gubitak jer i mi moramo plaćati Bikarcu, iako je tvrtka naše vlasništvo. Mi baš i nismo dobro pripremljeni za Uredbu o odvajanju otpada, za razliku od, primjerice, Vodica koje već danas imaju tri kante po dvorištu. Do 5. veljače donijet ćemo novi cjenik ali ga nećemo moći primjenjivati dok ne osiguramo uvjete za odvajanje otpada. Sve su to problemi koji su nas prisilili na veću cijenu. Prihvaćam da možda to nismo najbolje iskomunicirali s građanima. Zbog toga ćemo pokušati osigurati sredstva za edukaciju građana i promidžbu kako bi uvidjeli problem jer sve mora biti u sustavu do 1. studenoga ili ćemo morati plaćati ogromne penale – objašanjava direktor Čistoće.
Gradonačelnik ističe: Slažem se s vama, to je točno, ali to je posao Čistoće. Trebalo je organizirati sastanke po gradskim četvrtima i mjesnim odborima, educirati ljude, ili izabrati jedan kvart i u njemu dovesti sustav do kraja pa ga koristiti kao ogledni primjer ostalima. Kada naučimo da direktori snose odgovornost za svoje poslovanje, gradska uprava im može biti potpora ali ne može odgovarati za njihov posao, onda će sve biti drukčije. Naši direktori čuvaju svoje pozicije pa odgovornost prebacuju na druge, kažu – to nisam ja, to su drugi odlučili. Smeće je važan segment u budućnosti svijeta. Najjeftinije prolaze u Albaniji gdje sav otpad iskipaju u more, a struje ga odnesu na dubrovačke plaže, pa ga Grad Dubrovnik zbrinjava. Da zaključim, naš projekt zbrinjavanja otpada Čistoća-Bikarac dobivao je suglasnost svih vlada, i SDP-ove i HDZ-ove, pa i Mostova ministra Slavena Dobrovića koji je sve "sjekao", jer je uvijek bio daleko ispred svih onih koji su zapinjali u neznanju pa su ih stalno vraćali. Bit će problema, naravno, ali moramo ustrajati. Grad, Čistoća i Bikarac sinkronizirano trebaju raditi jer je ovo velika borba koju moramo dobiti da bi konačno došli do čistog okoliša.
Bilo bi dobro kad u svemu tomu građani ne bi morali gubiti, a ne bi da je gradska tvrtka na vrijeme pedvidjela promjene i nove tehnologije u gospodarenju otpadom. Dogodilo se, međutim, da su građani, konzumenti usluga Čistoće, saznanje o novim cijenama za odvoz smeća dobili s duplim uplatnicama! Za studeni i prosinac 2017. Redovnu uplatnicu plus dopunsku, u iznosu od 50 posto redovne. I ostali u čudu. Nitko im prethodno nije ni najavio poskupljenje, ni objasnio zašto.



Dugogodišnja aktivistica i bivša predsjednica šibenske udruge Potrošač Erika Baranović Popović decidirano kaže: Poskupljenje nije sukladno Zakonu o zaštiti potrošača jer Čistoća nije unaprijed s prijedlogom upoznala potrošače, niti ih o tome pismeno obavijestila (čl. 24., st.4 i 5 ZOZP-a), a Grad nije, barem nije objavljeno, pribavio mišljenje savjetodavnog tijela bez kojeg ne može donositi odluku o poskupljenju (čl. 25., st. 2 ZOZP-a), stoga poskupljenje nije zakonito, i potrošači ga nisu dužni platiti!
Ljubičić, međutim, tvrdi da je Savjet potrošača konzultiran i da se suglasio s poskupljenjem.
Tko su članovi toga savjeta? Zanimljivo, kako neslužbeno saznajemo, u Savjetu sjedi, kao predsjednik, dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta, dok su članovi, dvojica djelatnika gradske uprave (komunalnog odjela), Ivica Živković i Rade Vujević! Tko tu zastupa građane, potrošače?!
– To je nelegitimno, nezakonito! U Savjetu mora biti predstavnik Udruge za zaštitu potrošača, uvijek su bila čak dva, i jedan iz gradske uprave. To znam jer sam i sama bila član Savjeta – tvrdi Erika Baranović Popović.
– To nije Savjet potrošača. Kako je formiran, kad je objavljen javni poziv da bi udruge mogle delegirati svoje predstavnike? Sve je to nezakonito – decidirana je nekadašnja aktivistica Erika Baranović Popović. Smatra jedinim rješenjem da se ospore nove cijene, odnosno njihova zakonitost, da grupa građana podigne tužbu protiv Čistoće na Trgovačkom sudu, a onda mogu intervenirati i inspekcije…


19. travanj 2024 09:28