StoryEditorOCM
ŠibenikNajbolji u Hrvatskoj

HPK Sveti Mihovil:  od Dubrave do Akonkagve i nazad

6. siječnja 2018. - 13:30

Od 345 planinarskih udruga u Hrvatskoj Šibenik ima najbolju - HPK "Sveti Mihovil". A uz to je dvoje članova proglašeno najboljim dužnosnicima Hrvatskog planinarskog saveza – Aida Barišić, pročelnica speleološkog odsjeka HPS-a najbolja je dužnosnica, a Goran Rnjak je najbolji publicist u HPS-u.

To je lijepo priznanje po kojem će 2017. godinu - 23 godina od osnivanja – pamtiti HPK "Sveti Mihovil", koji je 1995. godine osnovalo 13 planinarskih entuzijasta. Od kojih su ostala dvojica - Mate Protega, predsjednik kluba, i Ante Ercegović, koji je vodič potražnih pasa u GSS-u.

- Nije nam ni na kraj pameti bilo da će od te naše ljubavi prema prirodi, planinama, druženju, nastati nešto ovako veliko i značajno kao što je ovaj naš klub koji okuplja oko 240 članova, mahom mladih ljudi, iz cijele Šibensko-kninske županije, veli nam predsjednik Mate Protega. Za planinarstvo je tada u Šibeniku bila zagrižena samo mala grupa zaljubljenika, okupljenih oko društva "Kamenar".

- A danas je to već cijeli jedan pokret, s nizom specijalista. Poput speleologa, sportskih penjača i vodiča, markacista koji markiraju staze i čiste putove... Imamo planinarsku ispostavu u Rogoznici, nas 25 članova "Mihovila" smo članovi HGSS-a stanice Šibenik, koju smo i osnovali, pa danas možemo za pola sata biti na terenu, gdje god se nešto dogodi i gdje god zatreba naša pomoć. A treba uvijek i sve češće, jer su planine i priroda sve interesantnije ne samo našim ljudima, nego i turistima - kazao nam je ponosni predsjednik Mate Protega, koji je čelni čovjek kluba već skoro 16 godina. Ali već se i on pomalo povlači, zub vremena glođe – muči ga "datum proizvodnje", iako se on ne da.

- Ima nas "stare", mene i Tea Barišića ko zamijeniti. Tu je Momir Karabuva, pa Antonija Viljac, Ana Meić i drugi mladi članovi s organizacijskim i drugim sposobnostima potrebnim da bi se vodio klub - veli predsjednik.

Ističe da su nagrade rezultat rada u prošloj godini. Organizirali su, veli, od speleološke škole, opće planinarske, male planinarske škole za djecu, pa do škole sportskog penjanja, a nekoliko je polaznika išlo i u alpinističku školu u Split.
- Za sportske penjače napravili smo umjetnu stijenu, "bolder", na kojoj treniraju u zimskim uvjetima u našim prostorijama, koje će biti otvorene za građanstvo polovicom ovoga mjeseca. Instruktori dolaze iz Splita za škole sportskih penjača, koji izazivaju sve više interesa i u Šibeniku.

- "Mihovilovci" će nastaviti istraživati i jamu Kita Gaćešina, najveću špilju na području Dinarida od Slovenije do Albanije, a koju su otkrili speleolozi iz našeg kluba. Istražuju i jamu u Grulovićima kod Kistanja, u kojoj smo istražili oko dva kilometra kanala, i koja ide prema Krki. A od planinarskih aktivnosti naših desetak članova je išlo put "Oluje", u šest dana su prošli 150 kilometara sa završnim usponom na kninsku tvrđavu - od Voštana, svim vrhovima i platoima po Dinari i Kamešnici, pa do kraljevskog Zvonimirova grada. Išli smo i putovima Petra Zoranića, od Nina na Paklenicu, pa preko Velebita u Gračac, Knin, pa s Knina na Dinaru i onda kanjonom Krčića opet do Knina. I uz Krku do Šibenika i spomenika Petru Krešimiru, nakon punih osam dana i 200 kilometara, nabraja Protega.

A u inozemstvu su članovi "Mihovila" sudjelovali na zimskom usponu na Triglav, putu na Dolomite, pa do Grossglocknera u Austriji i Elbrusa na Kavkazu, a jedan je član išao i na Himalaju.

- Planovi za ovu godinu? Pokušat ćemo napraviti sklonište na obroncima Dinare prema Krčiću, a i domaćini smo susreta planinara Dalmacije na Martinskoj od 25. do 27. svibnja. Krajem ove ili početkom iduće godine jedna grupa ide na Kilimandžaro, a druga na Akonkagvu. Bit će to 20 godina od pogibije našeg člana Zlatibora Prgina pri usponu na Akonkagvu, pa ćemo se za uspomenu na njega i mi pokušati uspeti taj najveći vrh Južne Amerike - završava Mate Protega s porukom:
- Naša su vrata otvorena svim mladima i onima koji se tako osjećaju, željnim planinarenja, druženja, zabave, izazova i adrenalina.

25. travanj 2024 03:21