StoryEditorOCM
ŠibenikTRI JAKA KANDIDATA

Tko će biti novi direktor Poda? IBM i Microsoft su jake reference, ali nešto će se pitati i HDZ

4. siječnja 2018. - 14:20

Jakov Terzanović u Podima je direktor 'od stoljeća sedmog', od samog osnivanja tvrtke, odnosno Poduzetničke zone. Bio joj je direktor u tri mandata – s izuzetkom četiri godine, od siječnja 2010. do siječnja 2014. godine, u kojima je bio zamjenik Vjekoslavu Kalebu, u mandatu SDP – HNS-ove vlasti u gradu Šibeniku. Danas je Vjeko zamjenik njemu. Jakov Terzanović mogao bi biti direktor ove šibenske gradske tvrtke, odnosno Poduzetničke zone Podi i u četvrtom mandatu, jer se javio i na netom završeni natječaj za direktora. U kojem mu, međutim, prijeti najozbiljnija konkurencija do sad. Dvije žene su u pitanju.

Jedna od njih je njegova stranačka kolegica Ivana Vudrag, inače i bivša gradska vijećnica HDZ-a, diplomirana ekonomistica koja je već duže vrijeme zaposlena u Podima. Druga – i ako je vjerovati kuloarima – puno ozbiljnija prijetnja mu je – paradoksalno,ali ipak - nestranačka Gabrijela Gega Balun, Šibenka na (privremenom) radu u Zagrebu, sa zvučnim referencama – obnašala je menadžerske funkcije u IBM-u i Microsoftu, završila je fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

Dakle, FER-ovka je kao i Danijel Mileta, šibenski dogradonačelnik. Ali joj izgleda nije on veza, nego, vele upućeni, Matija Bumbak, utjecajni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj grada Šibenika. Čiji utjecaj raste s količinom novaca koju Šibenik povuče iz EU fondova. Što bi značilo - geometrijskom progresijom. Bumbak je, vele upućeni, Gabrijelu preporučio šibenskom gradonačelniku dr. Željku Buriću, koji dakako, protiv tako sjajne akvizicije u gradskom timu nije imao ništa protiv.

Dapače. Činilo se tada, još prije dva mjeseca, da je stvar riješena i da je Jakovu istekao rok trajanja. Tim prije što je i sam gradonačelnik, koji je predsjednik Skupštine Poda dao prilično indikativnu izjavu u tom smjeru - Proučit ćemo njihove kurikulume, ali i njihove programe koje su naveli. U suradnji s Odjelom za gospodarstvo od Industrijske zone Podi želimo napraviti najbolju poduzetničku zonu u Hrvatskoj. Znamo njezine potencijale pa su naše ambicije prilično visoke. Da pojednostavnim, želim da zona Podi konačno bude ona koja će puniti proračun, a ne da proračun bude onaj koji isplaćuje plaće '' - kazao je gradonačelnik, dodavši kako bi se ime novog prvog čovjeka Poda trebalo znati do 8. siječnja kada ističe mandat Terzanoviću.

Iz ovih se riječi može iščitati i glavna zamjerka Terzanoviću - inertan je, uspavao se. No, imao je Burić zamjerki i na Novicu Ljubičića, pa je svejedno ostao na čelu Čistoće. Odnosno, Zelenog grada.

Nešto bi se moglo pitati i šibenski HDZ. Naime, stari iskusni HDZ-ov lisac Terzanović - koji je kao mlađahan obnašao i funkciju predsjednika Gradskog vijeća - prešao je u posljednje vrijeme, vidjevši da ne stoji dobro, u ofanzivu. I to ne samo medijsku, nego i onu diplomatsku.

Razgovarao je s brojnim utjecajnim šibenskim HDZ-ovcima pa bi, ako se u međuvremenu sazove sjednica GO HDZ-a i stavi ova točka na glasanje, mogao lako izbaciti Gegu iz sedla. Nije teško zaključiti kome bi članovi HDZ-a dali prednost. Pogotovo, ako se gradonačelnik povuče, odnosno povuče ručnu kočnicu, pa prepusti izbor većini. Kojoj će trebati objasniti koji je smisao u tome da HDZ dobije natpolovičnu većinu u GV-u i apsolutnu vlast u gradu Šibeniku, a da nakon toga prepusti direktorska mjesta HNS-ovcu u Vodovodu, HNS-ovcu u Elektri, SDP-ovcima u dva Nacionalna parka, pa sad i 'nestranačkoj stručnjakinji' u Podima...

17. travanj 2024 01:17