StoryEditorOCM
ŠibenikBurićevo obećanje

Za 50. rođendan spas legendarnog šibenskog medija: Radio Šibenik i dopisništvo HTV-a dijelit će TEF-ovu vilu na Banju

28. prosinca 2017. - 15:37

Obistine li se riječi šibenskog gradonačelnika Željka Burića, Županijski Radio Šibenik mogao bi svoju veliku obljetnicu, 50 godina kontinuiranog djelovanja, iduće godine sasvim prikladno proslaviti, i to u novom prostoru.

A gradonačelnik vjeruje i kao dio sustava Hrvatskog radija! Pa kad je tako, red je da HRT i Županijski Radio Šibenik dijele i zajednički prostor. Kako saznajemo od gradonačelnika, nova lokacija HRT-ova dopisnog centra i Radio Šibenika bit će stara TEF-ova "vila" na Banju, koju, naravno, čeka temeljita obnova i preuređenje.

Radio Šibenik je osnovan 2. studenoga 1968., a od tada je bitno mijenjao i vlasničku i profesionalnu strukturu, ali i lokaciju, odnosno uvjete rada. Posebno značajnu ulogu odigrao je za vrijeme Domovinskog rata, kad je predstavljao najvažniji izvor svih bitnih informacija za građane. Status gradskog radija mijenja 1995., kad se preimenuje u Županijski Radio Šibenik, a tada mijenja i vlasničku strukturu. No, Radio nije imao puno sreće sa svojim vlasnicima, koji su se tijekom godina nekoliko puta mijenjali, a Radio je prolazio kroz sve veće financijske turbulencije. Zaposlenici nisu dobivali plaće, krenuli su štrajkovi, gomilali se dugovi koji su u jednom trenutku dostigli čak 2 milijuna kuna. Podnesen je zahtjev za pokretanje predstečaja početkom 2016., ali zbog nepotpunog zahtjeva kojem je nedostajao jedan parnični predmet zahtjev je odbačen, a Radio je naposljetku završio u stečaju koji još uvijek traje.

Gradonačelnik, međutim, vjeruje u skoro okončanje stečaja i novi početak Županijskog radija. Ali, ovog puta u sustavu Hrvatskog radija, jer, kako veli Burić, ne može Knin biti u sustavu Hrvatskog radija, a Šibenik, koji je županijsko središte, izvan njega. O promjeni statusa Radio Šibenika, kako ističe Burić, vode se intenzivni pregovori i svi su izgledi da bi se i novi status i nova lokacija Radio Šibeniku mogli dogoditi baš za jubilarnu, 50. godišnjicu rada.

18. travanj 2024 14:03