StoryEditorOCM
Šibenikšpiljarska obitelj

Tri priznanja Hrvatskog planinarskog saveza stigla su u Šibenik, među njima i Aidi Barišić, pročelnici Komisije za speleologiju i dugogodišnjoj članici 'Svetog Mihovila'

28. prosinca 2017. - 12:36

Tri vrijedna priznanja Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) stigla su u Šibenik. Na novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a, naime, odlučeno je da se priznanjem nagradi šibenski HPK "Sveti Mihovil", koji je proglašen najboljom hrvatskom planinarskom udrugom u ovoj godini. Za najveći doprinos planinarskoj publicistici, pak, priznanje je otišlo u ruke Goranu Rnjaku, glavnom uredniku knjige "Speleologija" koja je tiskana ove godine, a godišnje priznanje HPS-a dobila je i Aida Barišić, još jedna veteranka "Svetog Mihovila", ujedno i pročelnica za speleologiju HPS-a koju je Savez proglasio najboljom dužnosnicom u 2017. godini. Pročelnicu koja tu funkciju volonterski obavlja godinu dana priznanje je, kaže, iznenadilo i obradovalo, a velik joj je poticaj za daljnji samoprijegoran volonterski rad.

– U ovom trenutku Komisija kojoj sam na čelu okuplja 23 aktivne članice, bilo da je riječ o speleološkim odsjecima, klubovima ili udrugama. Svi su oni iznimno aktivni. U ovoj godini, tako, bilježimo 550 istraživanja, monitoringa, čišćenja speleoloških objekata... U našem je članstvu 500 aktivnih špiljara svih profila, od pripravnika do speleologa instruktora. Organiziramo i redovito provodimo edukacije članova naših klubova i udruga, izlazimo van, tiskamo materijale... Iako je knjiga "Speleologija" izdanje HPS-a, plod je ustrajnog rada i doprinosa speleologa iz članica Komisije. Svi su se oni odrekli svojih autorskih prava kako bi vrijedno izdanje moglo biti ponuđeno po prihvatljivoj cijeni od 150 kuna i tako dostupno ne samo špiljarima, nego i zaljubljenicima u prirodu i planine, nadzemlje i podzemlje – veli Aida Barišić.


Potpora u kući


Na pitanje kako uz obiteljske i sve poslovne obveze rukovoditeljice odjela analitike, statistike i informatike područnog ureda Zavoda za zapošljavanje stiže obavljati zahtjevne pročelničke zadaće, šibenska speleologinja odgovara kako u svemu što radi uživa potporu svoje obitelji, supruga Tea, poznatog speleologa i HGSS-ovca, kao i djece.

– Mi smo špiljarska obitelj čiju čvrstu jezgru činimo suprug i ja, a djeca su, odrastajući u takvom okruženju i dijeleći način života, srasla s prirodom i zajedničkim aktivnostima. Troje ih je i završilo škole, sin se aktivno bavi penjanjem, dvije kćeri bile su u vaterpolu i međusobno se nadopunjavamo. Jako je puno razumijevanja i jako puno odricanja nauštrb nekih drugih aktivnosti koje bismo možda obavljali u vrijeme kad se posvećujemo speleologiji. Ovakve nagrade svakako su motivirajuće. Predstavljaju, figurativno kazano, šlag na torti i kruna su zalaganja koje je prepoznato i vrednovano. Osobno, veliko mi je zadovoljstvo što je u sklopu rada HPK "Sveti Mihovil" u posljednjih 15 godina speleološko školovanje prošlo 170 pripravnika. Ti mladi ljudi sada i sami crtaju i rade. Naš klub ima 230 članova koji su vrlo aktivni – ponosna je pročelnica i na priznanje HPK "Sveti Mihovil".

Nije, zaključuje, mala stvar biti prepoznat među 350 hrvatskih planinarskih udruga, koliko ih je u članstvu HPS-a.
– To je ogromna konkurencija. Takvo priznanje pokazatelj je da smo doista na pravom putu i da smo opravdali povjerenje – zaključila je.


Veliko mi je zadovoljstvo što je u sklopu rada HPK 'Sveti Mihovil' u posljednjih 15 godina speleološko školovanje prošlo 170 pripravnika

19. travanj 2024 23:59