StoryEditorOCM
ŠibenikLovci kao komunalci

U Šibeniku veprovi će moći šetati samo među - njokama

19. prosinca 2017. - 22:28

O nesvakidašnjoj komunalnoj odluci raspravljat će se na sjednici Gradskog vijeća Šibenika, a riječ je o svakako dobrodošlom proglašenju površine izvan lovišta na području Grada Šibenika.

Namjera je gradske uprave, naime, da se jedino u posebnim prilikama i izvan redovitih aktivnosti u lovištu, lovcima omogući djelovanje i unutar zone 200 metara od naselja, što je, inače, zabranjeno Zakonom o lovstvu. U ravničarskim dijelovima zemlje ta je udaljenost 300 metara, a na ovakvu odluku šibenska gradska uprava prisiljena je najviše zbog sve većeg broja divljih svinja koje zalaze u rubna gradska naselja, ponekad i usred bijelog dana.

Slobodna Dalmacija je tako nedavno pisala o krupnom vepru koji je prošlog ljeta osvanuo pred ulazom u "Solarisov" hotel "Ivan". Malo je nedostajalo da vepar aktivira senzore na pomičnim vratima i onda izazove pravu pomutnju među gostima i osobljem u hotelu. Nije novost ni da lisice redovito posjećuju kontejnere sa smećem u tamošnjem autokampu ili u gradskoj četvrti Vidici.



– Proglašenje površine izvan lovišta prvi je korak u donošenju Programa zaštite divljači, utemeljenog na Zakonu o lovstvu i Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi. Time bi se omogućilo zakonski opravdano uklanjanje divljači s takvih površina na najprihvatljiviji i najbrži mogući način – objašnjava nam šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Tek će spomenuti program, čija izrada u suradnji s lovcima slijedi u najskorije vrijeme, odrediti slučajeve i narav intervencije unutar zone od 200 metara, u kojoj redoviti lov i dalje ostaje zabranjen.
Koliko je poznato, Šibenik je među prvim gradovima koji donosi ovakvu odluku, premda potencijalno opasnih, a ponekad i incidentnih upada divljači u naselja ima posvuda.

U podsljemenskoj zagrebačkoj zoni divlje svinje su u noćnom pohodu upale u jedno dvorište, rastrgale i djelomično pojele (!) psa kućnog ljubimca, a ovih dana internetom je kružila videosnimka medvjeda koji je noću prošetao ulicama Crikvenice. Nije ga preplašio ni automobil u polaganoj vožnji iz kojeg je mobitelom napravljena nesvakidašnja videosnimka!
Ukupan obuhvat površine izvan lovišta u šibenskom okružju iznosi 3169,07 hektara, od čega 1768,50 hektara obuhvaća izgrađena građevinska područja gradskih naselja, a preostala površina je pojas budućih građevinskih područja naselja prema Prostornom planu.



– Prilikom lova unutar 200 metara tampon-zone između urbanih zaštićenih površina i lovišta u pravilu se ne koristi oružje – naglašava Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza Šibensko-kninske županije.

Kada jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju Grad Šibenik, zatraži intervenciju od lovaca na temelju odluke o komunalnom redu, tada u područje gdje je zabranjena upotreba lovačkog oružja zalaze jedino pogoniči koji divljač tjeraju prema lovcima, koji je zbog sigurnosti građana i imovine obično čekaju izvan zone, na granici s lovištem.

– S ovom odlukom Grad Šibenik će, zapravo, samo formalizirati ono što lovci i inače sve češće rade na poziv – govori Nediljko Dujić i poziva sve jedinice lokalne samouprave da postupe kao Grad Šibenik, jer su problemi s divljači u neposrednoj blizini naselja, posebice s divljim svinjama, naročito izraženi zadnje dvije godine. Uostalom, naglašava predsjednik županijskog lovačkog saveza, crna divljač je u neviđenoj ekspanziji na cijelom europskom prostoru.

– Ako se divlje svinje kupaju u fontanama u Rimu i Beču, možete zamisliti što nas ovdje očekuje! Govorim to već nekoliko godina i još sam više uvjeren da će uloga lovaca kao "komunalaca" iz dana u dan biti sve veća – predviđa Dujić.
 


Prilikom lova unutar 200 metara tampon-zone između urbanih zaštićenih površina i lovišta u pravilu se ne koristi oružje - kaže Nediljko Dujić

20. travanj 2024 02:25