StoryEditorOCM
ŠibenikU Šibeniku održan sastanak o vodoopskrbi Dalmacije

Ministar Ćorić: U tri županije 18 projekata u vrijednosti od 7,6 milijardi kuna

Piše šibenski.hr
20. prosinca 2017. - 09:26


U Uredu župana Šibensko-kninske županije, održan je radni sastanak na temu vodoopskrbe i odvodnje triju dalmatinskih županija, na kojem su, uz šibensko-kninskog župana Gorana Pauka i predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujića, sudjelovali i dr. sc. Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike; Ante Šošić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije; Šime Vicković, zamjenik župana Zadarske županije; mr. sc. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, kao i gradonačelnik grada Šibenika Željko Burić te predstavnici komunalnih tvrtki triju dalmatinskih županija u čijoj su nadležnosti vodoopskrba i odvodnja.

Glavne teme sastanka bile su osiguravanje dostatnih kapaciteta pitke vode te odvodnja na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.



- Veseli me činjenica da ćemo u narednom razdoblju svjedočiti pripremi dokumentacije i realizaciji projekata aglomeracije na području ove tri županije. Radi se o ukupno 18 projekata u vrijednosti od 7,6 milijardi kuna. Neki od tih projekata su već u fazi u kojoj možemo potpisati dodjelu sredstava. Prije svega aglomeracija Šibenik, odnosno aglomeracija Murter-Betina. Potpisi ovih projekata uslijedit će u narednom tjednu.

Drago mi je da su svi koji su danas bili nazočni na ovom sastanku svjesni činjenice da u narednom razdoblju trebamo značajno unaprijediti aktivnosti u kontekstu smanjenja gubitaka vode, jer su u ovom trenutku zbog dotrajalosti mreže, ali i drugih objektivnih problema gubitci vode na području ove tri županije oko 61 posto, što je više od hrvatskog prosjeka. U kontekstu povezivanja sustava dogovorili smo danas da ćemo se da ćemo u narednom periodu u što skorije vrijeme pristupiti realizaciji projekta „Miljacka“, svojevrsnoj poveznici Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije. Radi se o projektu koji donosi bolju vodoopskrbu za, u ovom trenutku, vodoopskrbom ugrožena područja , iznio je ministar Ćorić zaključke današnjeg radnog sastanka.





 

25. travanj 2024 18:15