StoryEditorOCM
ŠibenikUručene "Zlatne boule" najuspješnijima u turizmu

Župan Pauk: Ne želimo rasti samo u brojkama nego i u izvrsnosti(FOTO)

Piše Katarina Rudan
18. prosinca 2017. - 16:51


U šibenskoj Gradskoj vijećnici danas je svečanom podijelim nagrada i priznanja "Zlatna boula" u više kategorija, obilježen dan turizma Šibensko kninske županije. Iz ruku župana Gorana Pauka i direktorice Županijske turističke zajednice Željane Šikić, priznanje i "Zlatnu boulu" za najuspješniju city break destinaciju koja je dodijeljena gradu Šibeniku, primio je gradonačelnik Željko Burić.

Ovo prestižno priznanje županijske Turističke zajednice, koje je utemeljeno prošle godine, Šibeniku je pripalo – kako je navedeno u obrazloženju – jer je po raznovrsnosti, izvornosti i atraktivnosti svoje ponude uskočio među hrvatsku turističku elitu i valorizirao vrijednosti koje su godinama bile zaboravljene i neiskorištene.

Priznanje za najuspješniju odmorišnu destinaciju dodijeljeno je gradu Vodicama, koje su od malog, težačkog mjesta narasle u perjanicu hrvatskog turizma. Zadnjih godina ostvaruju najveći rast broja noćenja u županiji, a ove godine čak 15 posto. Mjestu Betina pripalo je priznanje za najuspješniju autentičnu destinaciju, dok je "Zlatna boula" za najuspješniju ruralnu turističku destinaciju dodijeljena gradu Drnišu.



Priznanje za značajan doprinos turističkoj ponudi inovativnim i kreativnim agencijskim programima dodijeljeno je Turističkoj agenciji "Šibenik plus". Memorijalnom centru „Faust Vrančić“ iz Prvić Luke pripalo je priznanje za unapređenje kulturne ponude u destinaciji, a priznanje i "Zlatnu boulu" za izniman doprinos očuvanju tradicije i tradicijskih običaja dodijeljeno je KUD Koledišće iz Jezera.

Za značajan doprinos turističkoj ponudi top doživljaja u županiji "Zlatna boula" pripala je Sokolarskom centru Dubrava, dok je priznanje za doprinos turističkoj ponudi kontinentalnog dijela županije dodijeljeno manifestaciji „Zvonimirovi dani" koja se svake godine održava u Kninu.

"Zlatnu boulu" za originalni autohtoni suvenir dobio je obrt Žitak Fina Dalmata, dok je ove godinu titulu najdomaćina zaslužila obitelj Vargek, za smještaj u domaćinstvu Guest house Ankora.
Priznanje za najljepšu i najbolje opremljenu plažu u županiji, dodijeljeno je Solaris sand beach, a priznanje za značajan doprinos razvoju i promociji autohtone gastro ponude u županiji, konobi Opat.

Priznanje i "Zlatnu boulu" za vrhunsku gastro ponudu u županiji dodijeljeno je restoranu Mediteran, a za doprinos turističkoj ponudi selektivnih oblika turizma Agroturizmu Kalpić. Posebna priznanja za doprinos turističkoj ponudi Šibensko-kninske županije pripala su i hotelu Olympia Sky, Amadria hotelu Ivan, D-Resort-u, hotelu Life i marini Hramina.



"Zatnu boulu" zaslužio je i najbolji kuhar Pero Savanović, a priznanja su dobili i djelatnici koji su radom u svojim djelatnostima posebno pridonijeli razvoju i kvaliteti turizma: Anita Franin Pečarica, Katarina Šprljan Marin i Branka Lazinica.

Bez dobrog autohtonog jela i pića, nema ni zadovoljnog gosta pa su priznanja za doprinos eno-gastro ponudi dodijeljena Vinariji Birin, OPG Validžić, Dragi Pletikosa i Marjanki Fržop.

Za iznimnu suradnju koju ostvaruju s relevantnim institucijama i dionicima turizma Šibensko-kninske županije, Turistička zajednica  županije dodijelila je Zahvalnice svojim suradnicima: Šimi Vlašiću za dugogodišnji rad i doprinos razvoju i promociji turizma u  županiji, Policijskoj upravi šibensko-kninskoj za doprinos u očuvanju reda i mira tijekom turističke sezone, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Šibenik za izniman napor u sprječavanju i gašenju požara tijekom turističke sezone, Senki Bilać, pročelnici ureda Župana, za iznimnu i kvalitetnu suradnju i potporu u brojnim projektima od važnosti te Udruzi turističkih vodiča Mihovil za doprinos turističkoj ponudi.

Prigodnim riječima, čestitkama na doprinosu u razvoju turizma na području županije kratko su govorili župan Goran Pauk i direktorica županijske Turističke zajednice Željana Šikić.



- Ovo je bila izvrsna godina u turizmu. Ostvarili smo do danas oko milijun dolazaka domaćih i stranih gostiju i 6,5 milijuna noćenja, što je rast od pet posto u odnosu na lani. Najperspektivnija smo destinacija, ali ne želimo rasti samo u brojkama nego i u izvrsnosti. Ljudski potencijal - a to ste upravo vi -  tomu je najvažniji, rekao je među ostalim Pauk.

U glazbenom dijelu, pjesmama o Šibeniku i Dalmaciji - kako i priliči uz ovakvu svečanost - nastupila je klapa Sebenico.







 

20. travanj 2024 04:40