StoryEditorOCM
ŠibenikNakon Splita, Knina i Zadra

Šibenik dobio Ulicu 72. bojne Vojne Policije

13. prosinca 2017. - 17:32

Ulica Srednja magistrala, kako se u Šibeniku nazivao dio državne ceste D8 koji u dužini od 1,9 kilometara spaja potez od Rokića do Šubićevca otišla je u povijest. Umjesto nje, na popisu šibenskih gradskih ulica od danas je Ulica 72. bojne Vojne policije. Otkrivanjem natpisne ploče s novim imenom ulice na simboličan je način obilježena 26. obljetnica osnutka te postrojbe te je odana počast njezinim pripadnicima i istaknut doprinos u Domovinskom ratu. Šibenik se tako pridružio Splitu, Kninu i Zadru koji već imaju Ulicu 72. bojne VP. Zadovoljstvo imenovanjem ulice nije krio pukovnik Tvrtko Pašalić, prvi zapovjednik njezine šibenske satnije, kasnije i zapovjednik Bojne.

- 72. bojna VP jedina je ratna postrojba vojne policije koja ima doista impresivan ratni put. Njezin doprinos u obrani suvereniteta Republike Hrvatske je nemjerljiv i kao takva uživala je veliki ugled među postrojbama HV te sudjelovala u svim značajnim ratnim operacijama na potezu od Dubrovnika do Paga Zato mi je velika čast i zadovoljstvo što grad Šibenik od danas ima ulicu s njezinim imenom-istaknuo je Pašalić.

Da je otvaranje spomenika i imenovanje ulica najmanje što se može učiniti za postrojbe poput 72. bojne VP i njezine poginule pripadnike podsjetio je stožerni brigadir Marijan Biškić, ratni zamjenik zapovjednika Uprave VP naglasivši kako je to podsjetnik koliki je ponos u Domovinskom ratu bilo nositi odoru vojnog policajca.

I Mihael Budimir, ratni zapovjednik postrojbe slavljenice zahvalio se gradu Šibeniku na prihvaćanju inicijative o imenovanju ulice 72. bojne VP:
- Ovo je prilika da se prisjetimo svih naših poginulih i onih koji su u međuvremenu preminuli. Njihovim obiteljima i rodbini ovo je znak da uspomena na njih živi vječno – rekao je Budimir.

Na svečanoj akademiji koja je održana u Katoličkoj osnovnoj školi pripadnicima 72. bojne VP, njezinim ratnim zapovjednicima i brojnim uzvanicima prigodnom, čestitarskom rječju u ulozi izaslanika ministra branitelja i predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović obratio se brigadir Ivan Vukić, zamjenik ministra branitelja. Govornici su bili i brigadni general Boris Šerić, izaslanik ministra obrane,  šibensko-kninski  župan Goran Pauk, izaslanik predsjednika Vlade,  Tvrtko Pašalić, prvi zapovjednik šibenske satnije, Zlatko Čipčić, predsjednik Udruge dragovoljaca i branitelja 72. bojne VP te Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Na svečanoj akademiji posebno priznanje pukovniku Tvrtku Pašaliću za nesebično zalaganje i požrtvovnost oko utemeljenja 72. bojne VP dodjelio je stožerni brigadir Marijan Biškić. 

U kulturno-umjetničkom programu, pak,  nastupili su Orkestar Hrvatske ratne mornarice, mezzosopranistica Nera Gojanović-Kljajić, prof. Gordana Pavić, pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra te Branko Medak.

19. travanj 2024 02:16