StoryEditorOCM
ŠibenikOdržan Sajam organizatora volontiranja

Potreba je puno, volontera nikad dosta(FOTO)

Piše Katarina Rudan
7. prosinca 2017. - 14:55


- Želim pomagati ljudima, a kako jako volim životinje, prije tri godine otišao sam s prijateljem na farmu Heppy horse koja je blizu moje kuće u Dubravi da vidim što je to. Svidjelo mi se, javio sam se teti Suzani i eto – postao volonter. Pomažem pri terapijskom jahanju, a radim i sve drugo što je potrebno, rekao nam je maturant Tehničke škole Šibenik Tomislav Junaković, koji svoje slobodno vrijeme – u pravilu dva do tri puta tjedno po par sati – provodi na farmi. Jedan je od trenutno 17 volontera šibenske Udruge za aktivnost i terapiju pomoću konja – Konjički klub "Kolan" koja djeluje na spomenutoj farmi.

Na Sajam organizatora volontiranja, koji je danas održan na Trgu Pavla Šubića u Šibeniku, došao je u društvu predsjednice Udruge "Kolan" Suzane Živković , a doveli su i ponija Bebu koji je bio "mamac" za privlačenje prolaznika. Oduševljeno su, upravo zbog Bebe, njihovom štandu prišli i učenici četvrtog razreda Osnovne škole Tina Ujevića koji su se slučajno zatekli na trgu. Doznali su zašto je poni tu i što se događa, a to je dobro, jer među njima su možda neki budući volonteri.

- Vrata naše Udruge otvorena su svima koji žele volontirati. Kroz zadnja dva projekta ""ProŠIRI Vidike", koji obuhvaća srednjoškolce Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac i "Kasom do volontera", koji je povodi u suradnji s šibenskom Medicinskom školom, dobili smo nove volontere. Oni dolaze uglavnom vikendom, kad nemaju školski obveza i jako su zainteresirani, rekla je Živković.

Za volonterima "vapi" Udruga slijepih i slabovidnih osoba koji su na Sajam došli u "punom sastavu": predsjednik Joso Bagić, tajnik Darko Juras i videći pratitelji Karlo Orbanić i Ivan Kunčić.

- Naš je veliki problem što nemamo volontera, a tako su nam potrebni. Ne mogu vidjevši pratitelji biti u prostorijama udruge, jer su po terenu, pa bi nam volonteri dobro došli – da se jave na telefon ili da sat, dva vremena provedu sa slijepom osobom, razgovaraju s njom ili obave kupovinu. Ne znamo zašto, ali to teško ide, rekli su nam dečki i naglasili kako vjeruju da će se stanje ipak promijeniti, pa stoga podržavaju ovaj sajam i druge oblike predstavljanja Udruga i traganja za volonterim. I sami povremeno otvaraju svoj štand pokraj šibenskog kazališta, kako bi ih javnost prepoznala i pružila ruku.

Na Sajmu, koji je bio otvoren od 10 do 13 sati, predstavile su se i druge udruge s područja šibensko-kninske županije: Udruga Kamenčići, Udruga Aurora, Udruga Izvor ljubavi te Ekološka udruga Krka i Udruga ZvoniMir iz Knina.

- Željeli smo ovim Sajmom na jedno mjesto dovesti sve udruge koje imaju potrebe za volonterima, spojiti ih "oči u oči" s našim građanima, potencijalnim volonterima. Radni je dan, pa nije velika gužva, ali siguran sam da će rezultata biti. Oni koji nisu mogli doći a žele volontirati, mogu se javiti preko naše web stranice, svojevrsne burze volontera. Tamo će vidjeti tko traži volontere, ispunit će prijavnicu, doći do nas u Narančastu zgradu na Banju, a mi ćemo ih spojiti s tražiteljima volontera, rekao nam je Vinko Livaković iz šibenske Udruge Mladi u EU.

 

19. travanj 2024 17:31