StoryEditorOCM
ŠibenikNajduži stečaj

Njima ni 17. nije bila sreća! Radnice propale "Revije" ne odustaju od pravne bitke i najavljuju tužbe protiv odgovornih

7. prosinca 2017. - 14:16

Nekad bude i prvo pa muško, a nekad ni sedamnaesto nije dovoljno. Šibenska 'Revija', tekstilna industrija u stečaju dočekuje tako i 18 javnu dražbu bez kupca, jer je svih 17 dosadašnjih prodaja prošlo bezuspješno. U stečaju koji traje skoro pa od stoljeća semog' – sigurno je najdugotrajniji u Hrvatskoj a možda i u Europi - već se 16 godina prodaje pogon u Bilicama ne bi li se od njegovog trženja namirilo nemoguće. I potraživanja države veća od 65 milijuna kuna, na ime bezuspješne sanacije, osigurana založnim pravom i potraživanja radnica od 9,7 milijuna kuna. Osigurana ničim, osim nadom da će se država u njihovu korist odreći svojih potraživanja koja ionako ne može namiriti. Jer je cijena za koju se 'Revija' već godinama bezuspješno pokušava prodati upravo 10-ak milijuna kuna.

No, bez obzira što se za rješavanje ovog problema traže Isusovi talenti – da se od jedne ribice nahrani mnoštvo - pravni zastupnik Revijinih trudbenica Vedran Uranija, koji otprije tri i pol godine zastupa 100-njak radnica, od 300 - njak koliko ih je ukupno radilo u propalom šibenskom tekstilcu, ne odustaje.

On je i u četvrtak, nakon propale 17 javne dražbe ispred šibenskog suda najavio daljnji nastavak borbe. On je podsjetio kako otprije tri godine datira i zadnja isplata koju su radnice dobile, nakon što su predvođene Uranijom najavile javni prosvjed. Podijeljeno im je tada 3,3 milijuna kuna od prodaje upravne zgrade.

Uranija je također u ime radnica najavio i pokretanje Ustavne tužbe protiv RH koja bi temeljem nje imala za 300-injak bivših radnica isplatiti odštetu zbog dugotrajnosti stečajnog postupka. Naime, europski standard ovakvih postupaka je pet godina, najduže sedam. Ovo je 16 godina, najdulji u Hrvatskoj, za Europu da i ne govorim, to je tamo nepojmljivo.

Pored tužbe Ustavnom sudu, Uranija je naveo kako razmatraju i mogućnost podnošenja kaznenih prijava protiv odgovornih osoba u stečaju.

24. travanj 2024 06:15