Agonija duga 16 godina Radnice bivšeg šibenskog tekstilnog diva "Revije" pokreću kaznene prijave protiv osoba koje su od 2001. godine vodile stečaj

Agonija duga 16 godina

Imovina nekadašnje poznate šibenske tvrtke „Revija“ još jednom će se pokušati prodati na javnoj dražbi pred Trgovačkim sudom – Stalna služba Šibenik. Stečaj nad tom tvrtkom pokrenut je još prije više od 16 godina i uvjerljivo je jedan od najduljih stečajeva u Republici Hrvatskoj. Bivše radnice, njih 300-tinjak ostalo je bez posla, i od sudskih priznatih 12 milijuna kuna s osnova plaća i otpremnina, prije 3,5 godine im je isplaćeno 3,3 milijuna kuna dobivenih prodajom zgrade Revije u centru Šibenika, a nakon velikog sindikalnog radničkog prosvjeda i sindikalnog zahtjeva stečajnom upravitelju i sucu da se isplata izvrši.

Tijekom stečaja bilo je nekoliko zainteresiranih potencijalnih investitora koji su bili spremni kupiti tu renomiranu tvrtku, nastaviti poslovanje i isplatiti radnička potraživanja, među kojima je ponuda čakovačkog Beteksa bila najozbiljnija, koji su u Bilicama htjeli pokrenuti pogon za šivanje radne odjeće, ali taj potencijalni investitor, kao i tvrtke Djelo iz Unešića, šibenski Inter Rosšport i još neke tvrtke, naposljetku nisu kupile šibensku Reviju, iz neobjašnjenih i vrlo upitnih razloga.

I nadalje se traži kupac putem javne dražbe, a cijena tvrtke se sukcesivno umanjuje, a bivše radnice potražuju još 9,3 milijuna kuna s osnova plaće i otpremnina.

Bivše radnice najavljuju podnošenje Ustavne tužbe Ustavnom sudu Republike Hrvatske s obzirom na duljinu stečaja, koji je jedan od najduljih u Republici Hrvatskoj, inzistiraju na isplati preostalih potraživanja i prodaji tvrtke, a razmatra se i pokretanje kaznenih postupaka prema odgovornim osobama koje su vodile stečaj, počev od 19. ožujka 2001. godine pa do danas, a najveći problem je pritom razlučno pravo koje nad imovinom ima država RH, odnosno Ministarstvo financija i HZZO.

O tome će više riječi biti u četvrtak na konferenciji za medije govoriti pravni povjerenik Teritorijalnog Ureda SSSH Zadar i bivše djelatnice šibenske Revije.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

POSNI ŽIVOT Šibenski mesari kažu da danas, kad im ko uzme dva-tri kila, pitaju kupca 'Šta se slavi?' A nekad su se cili buti kupovali; Svit više ne puni škrinje, miri na deke i na grame (FOTO)

Šibenski mesari kažu da danas, kad im ko uzme dva-tri kila, pitaju kupca 'Šta se slavi?' A nekad su se cili buti kupovali; Svit više ne puni škrinje, miri na deke i na grame (FOTO)
Nemaš pojma o matematici. Ne znaš dva više dva. A sutra kad dođen kod tebe u mesnicu kupit mesa, zbrojit ćeš bez...
Šibenski mesari kažu da danas, kad im ko uzme dva-tri kila, pitaju kupca 'Šta se slavi?' A nekad su se cili buti kupovali; Svit više ne puni škrinje, miri na deke i na grame (FOTO)